Виробництво «Дивних див» та інших серіалів зупинили через страйк сценаристів

Співавтори серіалу «Дивні дива» брати Метт і Росс Даффери оголосили про призупинення роботи над останнім сезоном шоу через страйк американської Гільдії сценаристів. Netflix поки не коментував ситуацію, повідомляє Variety.

Написання сценарію для п’ятого сезону серіалу почали в серпні 2022 року, невдовзі після прем’єри четвертого сезону. «Хоча ми раді розпочати виробництво з нашою чудовою командою та акторами, це неможливо під час цього страйку, — зазначили Даффери. — Сподіваємося, справедлива угода скоро буде досягнута і ми всі повернемося до роботи. До того часу — кінець зв’язку».

2 травня Гільдія сценаристів США (WGA) оголосила страйк. Профспілка, що представляє інтереси понад 11 тисяч авторів, вимагає від Альянсу виробників кіно і телебачення (AMPTP) укладення нового контракту. Серед основних вимог — збільшення виплат сценаристам та обмеження використання програм зі штучним інтелектом на кшталт ChatGPT при написанні сценаріїв.

Члени WGA та їхні прихильники страйкують перед офісом Universal Studios у Лос-Анджелесі, 5 травня 2023 року. Фото: Wikimedia Commons / David James Henry

П’ятий і останній сезон «Дивних див» розраховували випустити наступного року. Як на ці плани вплине страйк, поки невідомо. Крім того, призупинили виробництво таких серіалів, як «Початкова школа Ебботт», «Кобра Кай», «Зло», «Хитрощі» й «Шершні». Через страйк перестануть знімати і нові випуски комедійних ток-шоу з Джиммі Кіммелом, Стівеном Колбером, Джиммі Феллоном та Saturday Night Live.

Востаннє американські сценаристи страйкували у 2007—2008 роках. Тоді перерва в роботі тривала рекордні сто днів. У результаті були призупинені зйомки багатьох серіалів, фільмів і ток-шоу, що завдало багатомільйонних збитків студіям.

Нове та Найкраще

6 312

711

618
974
Більше матеріалів