Нігерійський фотограф Семюель Фоссо переміг у конкурсі Deutsche Börse Photography Prize 2023

Організатори міжнародного конкурсу Deutsche Börse Photography Prize 2023 оголосили переможця. Ним став нігерійський фотограф Семюель Фоссо, який отримав грошовий приз у 30 тисяч фунтів стерлінгів. Урочиста церемонія відбулася у лондонській галереї The Photographers’ Gallery 11 травня.

Фоссо відзначили за його ретроспективну виставку в паризькому музеї Maison Européenne de la Photographie. Експозиція робіт представляла майже 50-річну кар’єру митця. Він найбільш знаний завдяки серії автопортретів «Африканські духи». У ній автор зображує себе в образах відомих темношкірих особистостей минулого: від Анджели Девіс і Мухаммеда Алі до Нельсона Мандели й Мартіна Лютера Кінга — молодшого.

Samuel-Fosso-Angela-Davis
Семюель Фоссо в образах правозахисниці Анджели Девіс і легкоатлета Томмі Сміта. Фото: Samuel Fosso, сourtesy of the artist and JM Patras, Paris
Samuel-Fosso-Tommie-Smith
Семюель Фоссо в образах правозахисниці Анджели Девіс і легкоатлета Томмі Сміта. Фото: Samuel Fosso, сourtesy of the artist and JM Patras, Paris

У 1970-х Фоссо разом із дядьком втік від громадянської війни в Нігерії до Центральноафриканської Республіки. Там у віці 13 років він відкрив власну фотостудію. «Я почав робити автопортрети, щоб просто використати зайву плівку, — згадував фотограф. — Ідея була у тому, щоб відправити кілька світлин моїй матері в Нігерію, аби показати, що я в порядку».

«У автопортретах Фоссо використовує традиційний студійний підхід, висвітлюючи політичні проблеми сьогодення з гумором і достовірністю», — заявив голова журі Шоаір Мавліан.

Autoportrait-from-the-Series-70-s-Lifestyle-1976.-Samuel-Fosso.
Автопортрет Семюеля Фоссо із серії «Стиль життя 70-х», 1976 рік. Фото: Samuel Fosso, сourtesy of the artist and JM Patras, Paris
The-Chief-who-Sold-Africa-to-the-Colonists-1997.-Samuel-Fosso.
Вождь, який продав Африку колоністам, 1997 рік. Фото: Samuel Fosso, сourtesy of the artist and JM Patras, Paris

Троє фіналістів отримали по 5 тисяч фунтів стерлінгів. Це бельгійська фотографка Біке Депортер, норвезько-нігерійська мисткиня Фріда Орупабо та американський художник Артур Джафа. Виставка найкращих робіт триватиме в The Photographers’ Gallery до 11 червня, після чого її відкриють у Музеї фотографії у Кракові.

Deutsche Börse Photography Prize — одна з найпрестижніших фотонагород у Європі, яку вручають з 1996 року. З 2005-го премію підтримує біржова компанія Deutsche Börse. Раніше цю нагороду отримували Андреас Гурскі, Борис Михайлов та Юрген Теллер.


Усі фотографії надані організаторами конкурсу Deutsche Börse Photography Prize 2023

Нове та Найкраще

6 164

647

576
921
Більше матеріалів