Європейський фонд надасть гранти 11 українським фільмам. Серед них — стрічка про фотографа Олександра Глядєлова

Європейський фонд солідарності з українським кіно (ESFUF) оголосив результати свого першого конкурсу під час Каннського кінофестивалю. Підтримають 11 проєктів — на розвиток та фіналізацію загалом нададуть €523 тисячі. Проєкти визначало журі під керівництвом французької продюсерки Маріанни Слот.

Були обрані 6 проєктів у розробці, які отримали гранти від €25 до €50 тисяч. Це фільми «Прах, що осідає шаром на поверхні» Зої Лактіонової, «За кадром» Марини Степанської, «Особливе cтавлення» Антоніо Лукіча, «Тіні» Поліни Кельм, «За перемогу!» Валентина Васяновича та «Нечиста сила» Романа Любого.

Читайте також: Антоніо Лукіч: «У фільмі „Люксембург, Люксембург“ мені хочеться переробити дуже багато»

Ще 5 проєктам на стадії завершення нададуть гранти від €40 до €75 тисяч. Йдеться про стрічки «Поема про маленьких людей» Івана Сауткіна, «Фото на пам’ять» Ольги Черних, Nice Ladies Марії Пономарьової, «Редакція» Романа Бондарчука та «Глядєлов» Ксенії Кравцової, присвячену українському фотографу Олександру Глядєлову.

Європейський фонд солідарності з українським кіно представили у лютому на Берлінале. Його започаткували міністерства культури Німеччини, Люксембургу та Франції. Фонд надаватиме підтримку фільмам спільного виробництва з країнами-учасницями, яких наразі п’ятнадцять. Бюджет на 2023 рік становить €1 мільйон.

Нове та Найкраще

6 163

646

575
917
Більше матеріалів