«Скіфське золото» повернуть Україні — ухвалено остаточне рішення

Верховний суд Нідерландів ухвалив остаточне рішення у суперечці щодо так званого «скіфського золота». Колекцію музейних скарбів передадуть Україні. Судовий процес тривав дев’ять років.

Експонати кримських музеїв були вивезені для виставки у Нідерландах наприкінці 2013 року, до анексії півострова Росією. Після завершення експозиції виникла суперечка про те, куди слід повернути колекцію — на окупований півострів чи на підконтрольну Україні територію.

З того часу коштовності зберігалися в Музеї Алларда Пірсона в Амстердамі. Україна та представники чотирьох кримських музеїв вимагали їхнього повернення собі в судовому порядку.

Центральний музей Тавриди, Національний заповідник «Херсонес Таврійський», Керченський історико-культурний заповідник та Бахчисарайський історико-культурний заповідник

У жовтні 2021 року Апеляційний суд Амстердама ухвалив повернути колекцію Україні. Сьогодні рішення затвердили остаточно. «Цей спір припинено. Музей Алларда Пірсона має передати художні скарби державі Україна, а не музеям Криму», — постановив Верховний суд Нідерландів.

Колекція «скіфського золота» складається з двох тисяч предметів, датованих періодом з VI століття до нашої ери до VII століття нашої ери. Серед них церемоніальний шолом, дорогоцінне каміння, стародавні мечі тощо. За рішенням суду колекцію передадуть до Національного музею історії України у Києві.


Скіфський золотий шолом, один із експонатів виставки в Амстердамі. Фото: Wikimedia Commons / VoidWanderer

Нове та Найкраще

6 160

644

575
917
Більше матеріалів