Gasoline Radio випустило документальний фільм про музику Гуцульщини та тематичний альбом

Незалежне українське радіо Gasoline декілька тижнів провело в етнографічній експедиції в Карпатах, досліджуючи фольклор Гуцульщини. У результаті команда випустила документальний фільм «Спадок» про місцеві традиції і музику, а також альбом із бібліотекою мелодій та звуків — під час зйомок автори проєкту записували не лише музику, а й навколишні шуми. Усе разом, по суті, документує звуковий ландшафт Карпат.

Spadok-karpaty8
spadok-karpaty22
Spadok-karpaty12
Spadok-karpaty3

Семпли з цими звуками використали українські артисти для своїх оригінальних треків. Збірка з їхніми композиціями теж доступна для прослуховування. Туди увійшли роботи Hanna Svirska, Mires, Symonenko, Andriy Sirotkin, Vlad Suppish, Ocheret, Lostlojic та інших артистів.

«Ми записали півтора десятка різнопланових композицій, у яких фрагменти традиційних інструментів та співів змінюються у формі, обробляються до невпізнаваності, занурюються у потоки синтезованих хвиль чи нагромаджуються перкусіями, а також стають частинками музики завтрашнього дня — від медитативних і рефлексійних ембієнтних треків до матеріалу для переповнених танцмайданчиків», — розповідають автори «Спадку» про роботу над збіркою.

Таким чином, на думку команди, їй вдалося налагодити й зафіксувати діалог між молодим поколінням артистів і тими, хто формував традиційну українську музику.

Gasoline Radio минулого року запустила харківська артплатформа Kultura Zvuku. У фокусі проєкту — українська культура, тож тематичні передачі й музичні добірки на радіо присвячені різним аспектам і періодам саме української музики, сучасним локальним артистам та спадку.

Spadok-karpaty
Spadok-karpaty19
Spadok-karpaty9
Spadok-karpaty86
Spadok-karpaty82


Фото: Євген Цап, Саша Ушенко

Нове та Найкраще

6 274

695

601
958
Більше матеріалів