Венеційський кінофестиваль оголосив переможців. Головний приз — у «Бідолах» Лантімоса

Журі 80-го Венеційського кінофестивалю оголосило переможців. Головну нагороду, «Золотого лева», отримав фільм «Бідолахи» грецького режисера Йоргоса Лантімоса.

«Бідолахи» — це екранізація однойменного роману Аласдера Ґрея, твір називають постмодерністською версією «Франкенштейна». Картина розповідає про молоду жінку Беллу Бакстер, якій після самогубства пересаджують мозок ще не народженої дитини. Головні ролі виконали Емма Стоун, Віллем Дефо і Марк Раффало.

Читайте також: Люди, які грають в ігри, Йоргоса Лантімоса

Володарем «Срібного лева» за найкращу режисуру став італієць Маттео Ґарроне, автор стрічки «Я — капітан». А гран-прі журі присудило японському режисеру Рюсуке Хамаґуті за фільм «Зла не існує». Найкращим актором визнали Пітера Сарсгаарда, який зіграв у картині «Пам’ять» режисера Мішеля Франко, а акторкою — Кейлі Спені за роль у «Прісциллі» Софії Копполи.

Приз за найкращий сценарій дістався творцям чилійської чорної комедії «Граф» — Пабло Ларраїну та Гільєрмо Кальдерону. Найкращою картиною в конкурсі Orizzonti назвали «Пояснення всього» угорського режисера Габора Рейша. А польську режисерку Аґнешку Голланд нагородили спецпризом журі за фільм «Зелений кордон» про біженців на кордоні Білорусі та Польщі.

Цього року Венеційський кінофестиваль проходив з 30 серпня до 9 вересня. У програмі Orizzonti Extra представили українську стрічку «Назавжди-назавжди» Анни Бурячкової, а у секції «Венеційська класика» — відреставровану версію фільму Сергія Параджанова «Тіні забутих предків» (1965). Знята у харківському метро картина «Фотофобія» словацьких режисерів Івана Остроховського та Павола Пекарчика отримала нагороду Europa Cinemas Label у секції «Дні авторів».

На фестивалі також відбулася прем’єра нової стрічки Вуді Аллена «Щасливий випадок», після показу якої пройшов протест проти участі 87-річного режисера та його колег.


На кавері: Йоргос Лантімос із «Золотим левом». Фото: Gabriel Boyus / AFP

Нове та Найкраще

6 320

712

619
975
Більше матеріалів