У Британії знайшли полотно італійської художниці XVII століття, яке вважали втраченим

Куратори Британської королівської колекції виявили у сховищі палацу Гемптон-Корт картину авторства Артемізії Джентілескі — італійської художниці епохи бароко. Роботу, яку протягом десятиліть приписували іншому митцю, після реставрації виставили у Віндзорському замку, повідомляє Artnews.

Як з’ясувалося, полотно «Сусанна і старці» було створене художницею на замовлення Генрієтти Марії Французької, дружини короля Чарльза I, у 1630-х роках. У той час мисткиня працювала при англійському дворі разом із батьком.

Картина зображує біблійну сцену, в якій до дівчини на ім’я Сусанна під час купання залицяються двоє старих чоловіків. Цей сюжет представлений на іншій відомій картині Джентілескі, яка датується початком XVII століття.

Мистецтвознавці вважають, що художниця відобразила у цих творах власний травматичний досвід. У підлітковому віці Артемізію зґвалтував флорентійський художник Агостіно Тассі, що був її вчителем. Після тривалого судового розгляду його визнали винним та ув’язнили на рік.

«Жінки в її роботах дивляться на вас з такою ж рішучістю, яку Артемізія демонструвала у світі мистецтва XVII століття, де домінували чоловіки», — каже кураторка королівської колекції Анна Рейнолдс.

Артемізія Джентілескі представляла Неаполітанську художню школу і працювала в жанрах портрету, релігійного та міфічного живопису. Вона стала першою жінкою, обраною у члени Академії живописного мистецтва у Флоренції. Протягом століть роботи мисткині за своєю ринковою ціною не могли конкурувати з картинами, створеними її сучасниками-чоловіками. А у 2014 році одне з полотен Джентілескі було продане на аукціоні за понад $1 мільйон.


Зображення: Wikimedia Commons

Нове та Найкраще

6 245

683

594
949
Більше матеріалів