Пара продала рідкісну маску за безцінь. Тепер вони судяться з антикварником, який виручив за неї €3 мільйони

У Франції пара пенсіонерів судиться з торговцем антикваріатом, який, на їхню думку, обдурив їх, виручивши чималу суму від продажу африканської маски на аукціоні. Про це пише Artnet.

У вересні 2021-го неназвані 81-річна жінка та її 88-річний чоловік натрапили на африканську маску під час прибирання свого другого будинку. Більшу частину речей віддали на гаражний розпродаж, а маску пара вирішила показати місцевому антикварнику. Той погодився придбати її за €150.

Через кілька місяців подружжя дізналося з газети, що їхня маска пішла з молотка за величезну суму. Як виявилося, це рідкісна ритуальна маска фанг. Об’єкт був привезений із Габону дідусем чоловіка на початку XX століття. Наразі існує близько десяти подібних масок, більшість із них зберігаються в музеях.

Пара подала позов проти антикварника. Аргумент подружжя ґрунтується на підозрі, що, купуючи в них річ, дилер добре розумів, скільки насправді вона коштує. Торговець не став виставляти маску у своєму магазині, натомість зв’язався з кількома аукціонними домами. Один із них оцінив її у €300-400 тисяч. У березні 2022 року артефакт продали за €4,2 мільйона. Чистий виторг після вирахування податків склав €3,1 мільйона.

Справа вже пройшла кілька етапів. Спочатку антикварник хотів домовитися в позасудовому порядку, заплативши подружжю €300 тисяч, однак ті відмовилися. Пара вимагає скасування продажу та відшкодування збитків. Апеляційний суд наказав повторно заарештувати виторг від продажу до винесення остаточного рішення.


На кавері: Маска фанг перед аукціоном у 2022 році. Фото: Pascal Guyot / AFP

група народів банту у Центральній Африці

Нове та Найкраще

6 234

677

594
947
Більше матеріалів