Еколог втратив престижну роботу, відмовившись від перельоту через турботу про клімат

Італійський дослідник клімату Джанлука Грімальда витратив понад місяць, аби дістатися наземним і водним транспортом з Німеччини до Папуа — Нової Гвінеї. Такий підхід коштував йому роботи в Кільському інституті світової економіки, пише The New York Times.

Вчений відмовився від перельоту, аби на власному прикладі показати необхідність зменшення викидів, що нагрівають планету. За його словами, переліт призвів би до 5,3 тонни вуглецевих викидів на людину, що на порядок більше, ніж при повільній подорожі.

Грімальда вирушив у дорогу в лютому. Щоб подолати майже 40 тисяч кілометрів, він скористався п’ятьма потягами, дев’ятьма автобусами, двома поромами, двома таксі, одним автомобілем і, коли вже не було інших варіантів, двома авіарейсами. Через 35 днів науковець зрештою досяг острова Бугенвіль у Тихому океані, де досліджував наслідки зміни клімату для місцевих жителів.

Еколог мав повернутися до Кільського інституту на початку жовтня, однак не встиг цього зробити через принципову відмову сідати на літак. У результаті його повідомили про звільнення. Грімальда не шкодує про свій вчинок і планує оскаржити це рішення після повернення до Німеччини приблизно через півтора місяця.

«Багато людей кажуть, що я божевільний, що я нічого цим не зміню, — каже вчений. — Для мене божевілля — це йти як стадо овець до обриву скелі, не намагаючись бити на сполох».

Нове та Найкраще

6 207

662

583
942
Більше матеріалів