Фільм про дітей у метро під час війни здобув нагороду Варшавського кінофестивалю

Стрічка «Фотофобія» спільного виробництва Словаччини, Чехії та України стала найкращим документальним фільмом Варшавського кінофестивалю. Також спеціальну відзнаку отримала дебютна картина Дениса Тарасова «БожеВільні».

«Фотофобія» — це докудрама словацьких режисерів Івана Остроховського і Павола Пекарчика. Картина розповідає про 12-річного Микиту, який разом із родиною ховається від війни у харківському метро. Денне світло для них є синонімом смертельної небезпеки, тому хлопчику не дозволяють виходити назовні. Одного дня Микита зустрічає 11-річну Віку, і перед ним відкривається новий світ.

Прем’єра стрічки відбулася у вересні на 80-му Венеційському кінофестивалі, де вона отримала нагороду як найкращий європейський фільм у програмі «Дні авторів». «Фотофобія» є номінантом від Словаччини на премію «Оскар» у 2024 році.

Крім того, спеціальну відзнаку у конкурсній програмі перших і других повнометражних робіт молодих режисерів здобув дебютний фільм Дениса Тарасова «БожеВільні». Це історія про молодого чоловіка у СРСР, якого запроторили до психлікарні через любов до західної рок-музики.

Варшавський міжнародний кінофестиваль було засновано у 1985-му, він є одним із найбільших кінофорумів Східної Європи. Цьогорічна подія проходила у польській столиці з 5 по 15 жовтня.

Нове та Найкраще

6 207

661

583
942
Більше матеріалів