Кіно

Ефектна невдача: Чому «Скляна цибуля» не стала хорошим продовженням «Ножів наголо»

Перший фільм «Ножі наголо» режисера Раяна Джонсона вийшов у 2019 році й зібрав $311 мільйонів у прокаті при 40-мільйонному бюджеті. Отже, тепер ми дивимося продовження. Дмитро Десятерик без спойлерів пояснює, чому у другій частині цього детективу все пішло не так.

Під час пандемії ковіду мільярдер, співзасновник технологічної компанії «Альфа» Майлз Брон (Едвард Нортон) запрошує друзів до свого маєтку «Скляна цибуля» на приватному острові у Греції. Серед них провідний науковець «Альфи» Лайонел Туссен (Леслі Одом — молодший), губернаторка Коннектикуту Клер Дебелла (Кетрін Ган), колишня модель, а нині модельєрка Берді Джей (Кейт Гадсон), її помічниця Пег (Джессіка Генвік), татуйований мачо Дюк Коді (Дейв Батіста) і його подруга Віскі (Медлін Клайн). Усі ці люди є не просто друзями Брона, а й матеріально від нього залежать. Виняток на вечірці становлять двоє гостей: співзасновниця «Альфи» Кассандра Бренд (Жанель Моне) і головний герой циклу — приватний детектив Бенуа Бланк (Денієл Крейг).

Власне, успіх франшизи зумовлений як участю Крейга, так і форматом загалом. Колишній агент 007 грає ексцентричного приватного детектива з хорошим почуттям гумору. У «Скляній цибулі» ми ще й трохи дізнаємося про його особисте життя.

Що ж стосується сюжету, то Джонсон тримається жанрової структури, доведеної до досконалості ще Агатою Крісті: група людей, серед яких є розслідувач, опиняється в замкненому просторі, де відбулося вбивство, і намагається встановити винного. Джонсон додав ще злочин, скоєний за межами місця основного розслідування, і мотив соціальної несправедливості. Так, у перших «Ножах» позитивною героїнею стала патологічно правдива латиноамериканка, доглядальниця патріарха зажерливої родини. Цього разу жертвою сильних та безчесних є Кассандра, яку Брон за допомогою своїх куплених друзів викинув з бізнесу.

Початок виглядає безтурботно. У центрі острова є велетенський цибулеподібний купол, причал теж зі скла, виконаний самим Бенксі. Загалом, усі інтер’єри, меблі, десятки дрібничок, що наповнюють маєток Майлза, — це колосальна робота художниці картини Еллі Гріфф. У самому будинку у спеціально захищеному боксі висить справжня «Мона Ліза», яку Брон узяв напрокат у Лувра на час карантину. Здається, для героя Нортона немає нічого неможливого. Розвага, яку він збирається влаштувати, цілком у дусі обставин. Він пропонує гостям сюжет власного вбивства, аби ті без підказок його розгадали. Але все, звісно, йде не за планом.

Відгуки про «Скляну цибулю» переважно захопливі, і це можна зрозуміти: детективи люблять усі, а Крейг, мабуть, другий актор після Шона Коннері, цілком успішний поза бондіаною.

Але, здається, компоненти, які безвідмовно спрацювали в першій частині, пробуксовують у другій. Передусім кудись зникла дотепність. «Ножі»-2019 випромінювали гумор — тут же маємо чимало пафосу, але жодної дійсно смішної ситуації. Цікаво міг би в цьому сенсі показати себе Дейв Батіста з його награною брутальністю, проте в результаті він просто ніякий.

«Ножі»-2019 випромінювали гумор — тут же маємо чимало пафосу, але жодної дійсно смішної ситуації.

Крім того, початкова розстановка сил настільки очевидна, що майже виключає інтригу при розслідуванні. Тобто джерело лиходійств ідентифікувати достатньо легко — оглушливої несподіванки тут немає, та й самі вони вчинені на диво невинахідливо. Деякі з сюжетних поворотів дивують банальністю. Науково-фантастичні елементи не додають інтриги, а навпаки, спотворюють її. Через усе це фінальний вихід Бенуа з остаточним викриттям сильно втрачає в гостроті. Крім того, розв’язка перетворена на суто голлівудський парад спецефектів, що може потішити око, але до світу герметичного детективу має такий же стосунок, як Джеймс Бонд до міс Марпл.

Джерело лиходійств ідентифікувати достатньо легко — оглушливої несподіванки тут немає.

Безумовно, шанувальники Крейга зроблять касу і цьому фільму. Шкода тільки, що, схоже, уламки «Скляної цибулі» можуть поховати весь проєкт.


Зображення: Everett Collection

Нове та Найкраще

591

546

580
880

Більше матеріалів