У Лондоні представлять нову роботу Ай Вейвея: це 15-метрова картина Моне, викладена кубиками Lego

Наступного місяця у лондонському Музеї дизайну представлять 15-метрову роботу китайського художника Ай Вейвея, яка складається з 650 тисяч кубиків Lego. Організатори обіцяють, що ця виставка митця стане найбільшою у Великій Британії за вісім років, повідомляє The Guardian.

Нова робота Вейвея зображує триптих французького імпресіоніста Клода Моне «Водяні лілії». У 2014-му китайський художник уперше виклав зображення з цеглинок конструктора, але «Водяні лілії № 1», як він їх назвав, стануть його найбільшою роботою. Тоді ж, вісім років тому, Lego тимчасово відмовилася продавати Вейвею свою продукцію, і кубики для художнього твору довелося збирати прихильникам. «„Піксельні“ блоки вказують на цифрові технології у сучасному житті й те, як мистецтво поширюється у світі. Масляні ж фарби було замінено на знеособлені, промислові деталі», — описує нову роботу головний куратор музею Джастін Макгейрк.

За допомогою штучного інтелекту кольори оригінальної картини зробили більш яскравими. У правому куті картини — темний портал. Це, за словами художника, двері до землянки в Сіньцзяні, де він і його батько-поет Ай Цін жили у вимушеному вигнанні в 1960-х роках. «Без особистого наративу художня оповідь втрачає свою якість, — каже Вейвей. — У „Водяних ліліях“ № 1 я об’єдную імпресіоністичний живопис Моне, що нагадує східний дзен-будизм, і конкретний досвід мого батька та мене в оцифровану, піксельну мову».

Нове та Найкраще

6 204

659

583
940
Більше матеріалів