Жест вітання з «Голодних ігор» став символом солідарності противників вакцинації у США

Жест вітання з антиутопії «Голодні ігри», три піднятих пальці, спочатку став символом протестувальників, які борються за демократію в Азії — Гонконгу, Таїланді та М’янмі, — а потім почав набирати популярність серед противників вакцинації у США, повідомляє Vice.

Користувачі, які виступають проти щеплень від COVID-19, діляться у TikTok роликами, де салютують піднімаючи три пальці під заставку з фільму «Голодні ігри». Мелодію і жест супроводжує рядок тексту, що закликає нещеплених американців захищати свій вибір. «Це вітання означає для нас свободу відстоювати те, з чим ми не згодні, і нагадує, що не варто слідувати за натовпом», — говорить 34-річна американка Аманда Беррі. Жінка уточнює — головна героїня «Голодних ігор» Катнісс Евердін використовувала жест як гучну заяву, що вона не збирається відповідати вимогам суспільства.

Не всі користувачі, які підтримують акцію, бачать у ній пряме відсилання до фантастичної франшизи. Для деяких противників вакцинації це просто спосіб висловити солідарність з однодумцями. Наразі у TikTok опубліковано понад 12 тисяч тематичних роликів. Користувачі платформи, які дотримуються протилежної точки зору, вставляють той же аудіозапис із «Голодних ігор» у свої ролики, але закликають ігнорувати дезінформацію та швидше пройти вакцинацію.

«Я гадаю, що факт використання одного і того ж жесту нами і представниками продемократичного руху в Азії — сигнал, що люди повинні відстоювати те, у що вірять, і що свобода важлива для всіх. Показуючи цей жест, люди нагадують, що заслуговують бути почутими», — підкреслює противниця вакцинації Аманда Беррі. У той же час дехто вважає, що недоречно використовувати вітання, що стало символом боротьби з військовою хунтою в Азії, у контексті питання про щеплення. Інші підкреслюють, що не знали про популярність жесту серед протестуючих і ніяк не пов’язують ці два процеси.

@bingobongo11

cringey conservatives took over my sound so let’s get it back :-) #covid #covidvacc

♬ SCREW ANTIVAXXERS AND GET YOUR VACCINE - ?

Нове та Найкраще

6 043

594

550
885
Більше матеріалів