Рейтинг впливових жінок ВВС очолили безіменні героїні. До списку потрапила й українка

BBC опублікувало щорічний топ-100 найвпливовіших жінок світу. У 2020-му до нього вперше потрапили «безіменні героїні». «Цього екстраординарного року безліч жінок пожертвували собою заради порятунку інших, тому перше місце рейтингу ми залишили відкритим. Давайте згадаємо тих, хто віддав своє життя заради нас», — пояснює редакція.

Друге місце посіла Лоза Абера Гейноре — футболістка з Ефіопії, яка в 2020-му забила найбільше голів у жіночій прем’єр-лізі країни. За нею йде Худа Абуз із Марокко, відома як реперша Khtek, яка обстоює права жінок і гендерне рівноправ’я. Топ-5 рейтингу ВВС замикають нідерландка Крістіна Адане (активістка, яка виступає за здорову їжу у британських школах) та Івон Акі-Сойєр зі Сьєрра-Леоне (мерка Фритауна, яка за рік на посаді зробила місто екологічно чистим).

У рейтингу знайшлося місце й українці Анастасії Волковій. У 2016 році айтішниця розробила додаток FluroSat, що допомагає фермерам контролювати врожай, спираючись на інформацію, зібрану через дрони. До топ-100 також потрапили лідерка білоруських протестів Світлана Тихановська, малайзійська актриса Мішель Йо (відома за фільмом «Аватар»), американська актриса — володарка премії «Оскар» Джейн Фонда і багато інших.

BBC складає щорічний топ-100 найвпливовіших жінок світу з 2013-го. Раніше до нього потрапляли американська конгресвумен Александрія Окасіо-Кортес, клімат-активістка зі Швеції Грета Тунберг, австрійська співачка Кончіта Вурст та інші.


Фото: bbc.com

Нове та Найкраще

6 043

594

550
885
Більше матеріалів