На місці колишнього аеропорту Берлін-Тегель зведуть екологічний житловий район

Аеропорт Берлін-Тегель, що припинив роботу у 2020 році та використовувався як зона відпочинку і центр для розміщення біженців, перетворять на футуристичний житловий район, повідомляє Time Out. Очікують, що в комплексі під назвою «Квартал Шумахера» зможуть жити близько 10 тисяч осіб. Також тут планують розмістити школи, магазини, парки й ігрові майданчики.

Пріоритет матимуть пішоходи, а не водії — вся територія площею 500 гектарів буде доступною для піших та велосипедних прогулянок. У житловому районі заборонять користуватися автомобілями, виключення зроблять тільки для людей з обмеженими можливостями.

image
Фото: Tegel Projekt GmbH
image-1
Фото: Tegel Projekt GmbH
image-2
Фото: Tegel Projekt GmbH

Багатоквартирні будинки кварталу зведуть з дерева — після завершення робіт це буде найбільший у світі дерев’яний житловий комплекс. Такий метод будівництва дозволить скоротити викиди CO2 на 80% та зменшити використання екологічно шкідливих матеріалів, зокрема бетону. Усю енергію планують виробляти на місці завдяки сонячним і геотермальним електростанціям.

Крім того, на території колишнього аеропорту буде ландшафтна зона площею 200 гектарів, дизайн якої розробить агенція Grün Berlin. Колишню будівлю терміналу переобладнають у науково-промисловий парк The Urban Tech Republic, де розмістяться офіси стартапів і лабораторії. Тут будуть працювати над питаннями стійкого виробництва та зменшення деструктивного впливу людини на навколишнє середовище. Завершення першого етапу будівництва заплановано на 2027 рік.


Фото: Tegel Projekt GmbH

Нове та Найкраще

6 043

594

550
885
Більше матеріалів