На Каннському кіноринку презентують спеціальну програму, присвячену українському кіно

Каннський кіноринок оголосив учасників програми «Україна у фокусі», основною метою якої є нетворкінг та пітчинг нових українських проєктів. Вона відбудеться 21 і 22 травня, повідомляє Variety. Серед продюсерів, що представлятимуть країну, Денис Іванов з Arthouse Traffic, Дар’я Бассель із Moon Man, Наталія Лібет з Digital Religion, Сашко Чубко з Pronto Film, Ольга Бесхмельниціна з ESSE Production House та Володимир Яценко з ForeFilms.

Український інститут та кінофестиваль Docudays UA презентують чотири документальні проєкти в рамках програми Docs in Progress: «Залізна сотня» Юлії Гонтарук, «Лимани. Бій за рай» Сергія Лисенка, «Слухаючи світ» Лізи Сміт та «Мир для Ніни» режисерки Жанни Максименко-Довгич.

Тизер фільму Марисі Нікітюк «Я, Ніна»

За підтримки фестивалю Tallinn Black Nights Festival у Каннах відбудеться попередній перегляд ігрового фільму «Камінь. Ножиці. Граната» Ірини Цілик, яка у 2020 році отримала нагороду за найкращу режисуру на «Санденсі», та стрічки Марисі Нікітюк «Я, Ніна» про життя української журналістки Яніни Соколової, що перенесла онкологічне захворювання і продовжує працювати на телебаченні. Також до програми увійшли картини «Коли нам було 15» Анни Бурячкової та «Ля Палісада» Філіпа Сотніченка.

Тизер фільму Анни Бурячкової «Коли нам було 15»

Ринок Goes To Cannes презентує проєкти «Редакція» Романа Бондарчука, «Дім за склом» Тараса Дроня, «Ти мене любиш?» Тоні Ноябрьової, «День хризантем» Семена Мозгового та «Демони» Наталки Ворожбит, режисерки фільму «Погані дороги», що отримав нагороду на 77-му Венеційському кінофестивалі та увійшов до лонг-листа «Оскара».

«Ми віримо, що завдяки цій прямій підтримці українське кіно продовжить своє існування у наступні місяці та зробить нові фільми видимими та доступними для міжнародної аудиторії», — підкреслили представники кіноринку.

Тизер фільму Наталки Ворожбит «Демони»

Також на 75-му Каннському кінофестивалі відбудеться прем’єра дебютної повнометражної стрічки Максима Наконечного «Бачення метелика». Фільм представлять у секції «Особливий погляд». За сюжетом, аеророзвідниця Ліля намагається повернутися до мирного життя в Україні після звільнення з полону. Її мучить біль і травма через пережите, та щось усередині жінки не дозволяє забути, чому вона мусить жити далі. Головні ролі зіграли Ріта Бурковська та Любомир Валівоць. Крім того, у картині знялися режисерка Наталка Ворожбит, волонтер Мирослав Гай і непрофесійні актори — реальні лікарі та військові. «Знімаючи цей фільм, я плекав надію, що він здебільшого буде про минуле й про наслідки війни, з якими ми як суспільство мали би впоратися. Але це виявився фільм про наше теперішнє й майбутнє, про передчуття великої війни та місце, яке свідомо займає в ній кожна людина», — розповів Максим Наконечний.

Кадр з фільму Максима Наконечного «Бачення метелика»

Нове та Найкраще

6 164

647

576
921
Більше матеріалів