У Китаї з’явився новий тренд — кафе в «сирійському стилі», які начебто постраждали від бомбардування

У Китаї з’явився тренд на оформлення кафе та ресторанів у «сирійському стилі», повідомляє Vice. Інтер’єр таких закладів відрізняє мінімалізм, велика кількість сірого кольору, необроблена цегла, напівзруйновані залізобетонні конструкції або дірки у стінах, наче будівля потрапила під бомбардування. Також власники кафе можуть розмістити в залі годинник, що тріснув, зламаний телевізор і камери спостереження, які немов постраждали від військових дій.

У виданні зазначають, що невідомо, як виникла ця тенденція, але з 2020 року китайські блогери просувають тренд у національних соцмережах та фотографуються на тлі залів, які мають індустріальний дизайн із явними елементами руйнування. Термін «сирійський стиль» почали широко використовувати у Китаї для опису пошкоджених речей. «Сьогодні я знову розбив мобільний телефон і наступив на нього. Тепер він виглядає у „сирійському стилі“», — написав у жовтні один із користувачів Weibo.

У Vice вважають, що причиною популярності терміна може бути бажання підприємців залучити якомога більше клієнтів за допомогою гучних і суперечливих визначень і хештегів, а також нездатність ізольованої кіберспільноти Китаю усвідомити масштаби громадянської війни в Сирії.

Ван Фей, власник BBQ-ресторану у провінції Шаньдун, розмістив у китайській версії TikTok ролик, в якому назвав свій заклад оформленим у «сирійському стилі». Чоловік уточнив, що це може бути образливим для мешканців близькосхідної країни, але водночас допомагає йому залучати клієнтів, які бажають зробити незвичайні фотографії для своїх акаунтів у соцмережах.

«Якби я використав термін „нормкор“, ніхто б не зрозумів, про що йдеться, але при слові „сирійський“ у людей виникають асоціації, які вони хочуть порівняти з реальністю», — каже Ван Фей. Він підкреслив, що опубліковане ним відео стало настільки популярним, що інші підприємці почали щодня питати його про особливості такого дизайну. У результаті Ван Фей допоміг восьми місцевим закладам, включаючи кафе, бар та перукарню, зробити аналогічне оформлення.

У своєму ресторані чоловік також створив «зону барбекю для біженців», де на фоні постійно грає сумна музика. «Це дає інтернет-трафік. Публікація не стане вірусною, якщо ви розповідатимете, наскільки хороша їжа», — підсумував Ван Фей. Деякі користувачі мережі критикували визначення за байдужість, але його все одно використовують на платформах Xiaohongshu, Weibo та Douyin: багато хто вірить, що воно відноситься виключно до дизайну, а не до сирійської війни.

Нове та Найкраще

6 043

594

550
885
Більше матеріалів