Художниця створила проєкт у відповідь на рейтинг жіночої привабливості — в ньому оцінюють пеніси

23-річна китайська художниця Лінь Юйтун створила проєкт, в якому виставила бали чоловічим геніталіям, — він став реакцією на скандальну роботу художника Сун Та «Потворніше і потворніше», де автор оцінює 5 тисяч дівчат, виходячи з їхньої привабливості, повідомляє Vice. Відео Сун Та було створене вісім років тому, але суспільний резонанс викликало лише навесні 2021-го, під час демонстрації в галереї OCAT Shanghai. Автора звинуватили в тому, що він заохочує об’єктивацію жіночого тіла і порушив закон про конфіденційність, знімаючи дівчат таємно.

Лінь Юйтун склала рейтинг імовірних розмірів пеніса 14 визнаних художників-чоловіків, взявши за основу їхні риси обличчя і довжину пальців рук. Свій проєкт вона назвала «Керівництво з ідентифікації овочів». Для кожного учасника Юйтун підібрала тип овоча, який відповідає його пенісу. Наприклад, Сун Та отримав 68 балів зі 100 і баклажан, а Ай Вейвей — 56,2 бала і солодку картоплю.

Vice зазначає, що робота Юйтун відображає зростаюче невдоволення китайських жінок, їхню готовність боротися з повсякденним сексизмом і актами дискримінації з боку чоловіків. Сама художниця вважає, що це новий погляд на об’єктивацію жіночого тіла: у той час як чоловіки вільно обговорюють розмір грудей і піхву, жінки рідко говорять про чоловічі пениси, навіть у компанії близьких друзів.

«Об’єктивація чоловіків — це акт від безпорадності. Я знаю, що принцип „око за око“ не може наблизити нас до рівності, але так ми можемо почати обговорення цього питання. Принаймні, я не мовчу», — каже Лін Юйтун, уточнюючи, що не відчуває особистої неприязні до художників у рейтингу. У Vice підкреслюють, що багато китайських жінок вважають жарти і глузування з чоловічих геніталій способом контратаки у відповідь на те, що їх часто оцінюють за розміром грудей, відтінком шкіри, формою тіла, наявністю невинності або попередніми партнерами.

Деякі користувачки китайських мереж Weibo і Douban, говорячи про чоловічі геніталії, вживають слова «голка», «зубочистка» або «гриби енокі», щоб натякнути на маленький розмір. Так жінки реагують на сексизм, акти переслідування або чоловічу зарозумілість. Феміністка Сяо Мейлі впевнена, що, висміюючи чоловічі геніталії, багато мешканок Китаю протестують проти зневажливого ставлення до себе. Однак вона вважає, що ця тактика автоматично пов’язує поняття мужності з великим пенісом і при цьому не допомагає домогтися вирішення проблеми. «У світі так мало можливостей для жінок напасти на чоловіків. Іноді ми просто хапаємося за те, що у нас є, коли сердимося», — каже Сяо.


Фото: Wikimedia Commons

Нове та Найкраще

6 157

644

575
916
Більше матеріалів