Канадський екоактивіст настільки стривожений кліматичною кризою, що вимагає дозвіл на самогубство

68-річний екоактивіст Говард Брін – учасник відомої радикальними акціями протесту групи Extinction Rebellion – витратив майже все життя на те, щоб попередити людей про наслідки кліматичної кризи. Брін неодноразово брав участь у голодних страйках, його арештовували за блокування літаків на злітних смугах та спроби фізично завадити вирубуванню дерев. 2017 року чоловікові діагностували клінічну депресію, пов’язану з погіршенням стану екології, – через це активіст просить дозвіл на медичне самогубство, повідомляє Vice.

Говард Брін настільки стривожений глобальним потеплінням, що страждає від панічних атак. «Це стає виснажливим. Депресія, яку я відчуваю через стан речей, і неспроможність не хвилюватися за майбутнє, особливо моїх дітей, викликає величезне занепокоєння», – пояснює житель Ванкувера.

Брін підкреслює, що не хоче бачити світ, у якому люди ще не відмовилися від викопного палива. Минулого року активіст подав заявку на участь у програмі Canada’s Medical Assistance in Dying, що дозволяє громадянам позбавити себе життя під наглядом лікаря, однак отримав відмову.

Ініціативу запустили 2016 року для канадців, які мають невиліковні й важкі хвороби, пізніше до списку додали людей, що вважають якість свого життя низькою. У березні 2023 року доступ до програми також отримають громадяни із психічними захворюваннями – Говард Брін упевнений, що відповідає необхідним критеріям. Останню мить свого життя чоловік бажав би провести, стоячи на голові й «сміючись в обличчя “женцю смерті”». Vice припускають, що активіст хоче перетворити самогубство на політичну заяву та востаннє обстояти свою позицію, однак Брін заперечує це. Рішення активіста підтримали його лікар, дружина й двоє дітей.

Нове та Найкраще

6 200

652

582
936
Більше матеріалів