Вернер Герцог порівняв плани Ілона Маска з колонізації Марса з фашизмом

В інтерв’ю виданню Inverse німецький режисер Вернер Герцог розповів, що вважає помилкою будівництво міст на Марсі. У середині 2020-х засновник компанії SpaceX Ілон Маск збирається відправити на Червону планету перших людей завдяки ракетам Starship, які зараз знаходяться в розробці, а до 2050-го — побудувати на Марсі мегаполіс.

Маск неодноразово заявляв про свої плани з колонізації планети і вірить у те, що це допоможе людству врятуватися. «Я гадаю, є два фундаментальних шляхи. Перший — залишитися на Землі назавжди і зіткнутися з природним вимиранням. Це не пророцтво швидкого апокаліпсису, але одного разу це станеться. Другий — стати цивілізацією, яка освоює космос, мультипланетним видом», — заявляє Маск.

Однак творець фільмів «Скляне серце» і «Уроки темряви» з мільярдером не згодний. Герцог підкреслює, що люди «не повинні бути схожі на сарану». «Я думаю, Маск підносить себе як технологічного провидця, бо йому потрібно продавати електромобілі і нові ракети. І це чудово. Але я не підтримую те, що він проповідує колонізацію Марса», — каже режисер. Герцог порівнює плани Маска з «гігантськими утопіями» комунізму і фашизму в XX столітті.

«Добре, що все це закінчилося. Наше століття дуже швидко перетворить на чергову утопію минулого і колонізацію Марса», — впевнений Герцог. При цьому режисер був би не проти вирушити туди з камерою і командою вчених — він запевняє, що це був би далеко не найбожевільніший вчинок у його житті.


Фото: Wikimedia Commons

Нове та Найкраще

6 042

549

582
884
Більше матеріалів