Годинник Гітлера продали на аукціоні за $1,1 мільйона — єврейські лідери засудили торги

На аукціоні у США наручний годинник Huber, який, ймовірно, належав Адольфу Гітлеру, продали за $1,1 мільйона, повідомляє BBC. Його викупив анонімний учасник торгів. На годиннику зображена свастика та вигравірувані ініціали «AH». У каталозі Alexander Historical Auctions зазначено, що його могли подарувати Гітлеру в 1933 році, коли він став канцлером Німеччини.

За даними аукціонного дому, годинник забрали як сувенір, коли у травні 1945 року близько тридцяти французьких солдатів штурмували Бергхоф — резиденцію Гітлера в Баварських Альпах. Вважається, що річ перепродали, після чого вона декілька поколінь зберігалася в одній сім’ї.

На торги також виставили сукню, що належала Єві Браун, фотографії нацистських керівників з автографами та жовту зірку з тканини із написом «Jude».

34 єврейських лідери засудили аукціон у Меріленді та підписали відкритого листа, в якому назвали торги «огидними» й закликали зняти нацистські речі з продажу. Представники Alexander Historical Auctions зазначили, що мета аукціонів полягає у збереженні історії, а більшість проданих предметів зберігаються у приватних колекціях або їх передають музеям Голокосту.

«Незалежно від того, вважаємо ми історію хорошою чи поганою, її потрібно зберегти. Якщо ти знищиш історію, то не буде доказів того, що це сталося», — підкреслила в коментарі Deutsche Welle віцепрезидентка аукціонного дому Мінді Грінштайн. У Європейській єврейській асоціації вважають, що речам, які представляє аукціон, не місце в музеях чи вищих навчальних закладах, натомість вони розраховані на тих, хто «ідеалізує політику нацистської партії».

Нове та Найкраще

6 202

659

583
940
Більше матеріалів