Орден єзуїтів Іспанії вибачився за десятиліття сексуальних домагань по відношенню до дітей

Орден єзуїтів Іспанії визнав, що 81 дитина і 21 дорослий піддалися сексуальному насильству і домаганням з боку його членів з 1927 року, і приніс вибачення за «болючі, ганебні і сумні» злочини, повідомляє The Guardian.

У звіті організації уточнюють, що більшість випадків відбувалися у школах. При цьому 48 із 65 єзуїтів, звинувачених в абьюзі дітей, мертві, ще четверо більше не є членами Товариства Ісуса, а тринадцять, які залишилися, — позбавлені можливості викладати або відправлені до ізольованих громад єзуїтів. Підкреслюють, що правопорушники, які здійснювали сексуальні злочини з 1927 по 2020 рік, становлять лише 1,08% від загальної кількості членів організації.

«Ми хочемо навчитися вибачатися перед жертвами і суспільством за випадки насильства, за культуру мовчання і за те, що не дивилися на факти чесно і неупереджено», — заявив голова ордену в Іспанії Антоніо Еспанья. Він запевнив: те, що сталося, змушує членів організації відчувати сором і біль.

Імена обвинувачених в ордені не називають. «Ми прагнули знайти баланс, уникнути полювання на відьом і при цьому дати можливим жертвам зрозуміти, що вони можуть вірити нашому прагненню дізнатися правду», — повідомили в організації. Там уточнюють, що розробили нові протоколи поведінки, які допоможуть зробити освітні установи «безпечною зоною для дітей та вразливих людей». Про всі випадки правопорушень пропонують повідомляти на електронну пошту ордену.

В асоціації «Вкрадене дитинство» — вона допомагає людям, які пережили насильство, — подякували єзуїтам за ініціативу, але засумнівалися в наведених цифрах. Правозахисники стверджують, що в першій половині XX століття ніхто не міг вільно говорити про насильство в релігійних організаціях, і наразі залишається тільки здогадуватися про реальну кількість жертв.


Фото: Wikimedia Commons

Нове та Найкраще

6 044

596

550
886
Більше матеріалів