Мінкульт зняв з державного обліку низку пам’ятників діячам радянської доби — але не Щорсу та Ватутіну

Міністерство культури та інформаційної політики (МКІП) зняло з державного обліку низку пам’ятників діячам радянської доби. Тепер у Києві можуть перенести або демонтувати погруддя Олександра Бойченка, бюсти Василя Боженка та Надії Крупської, пам’ятники Михайлу Кирпоносу, Михайлу Фрунзе, Сидору Ковпаку, меморіальну дошку на честь маршала Радянського Союзу Георгія Жукова. Проте у переліку нічого не сказано про пам’ятник ватажку більшовиків Миколі Щорсу, начальнику дивізії, що воювала проти військ Української Народної Республіки, та радянському воєначальнику Миколі Ватутіну. Повний список налічує 43 пам’ятники.

У МКІП також повідомили, що 22 червня відбулося перше засідання експертної ради з питань декомунізації та дерусифікації. До складу ради увійшли, зокрема, голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович, міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, мистецтвознавиця Євгенія Моляр, директор видавництва «Смолоскип» Олександр Семків, директор видавництва «Фоліо» Олександр Красовицький, арткритик Костянтин Дорошенко та інші.

Читайте також: Щорсзна-що: Чи може декомунізація бути креативною

В інших населених пунктах України продовжують позбуватися радянських монументів: 6 червня у Рівному демонтували останній у місті. «Останній у Рівному пам’ятник радянської доби. Тепер це стане музейним експонатом, а ця площа буде присвячена усім тим, хто поклав своє життя за волю та незалежність нашої країни», — написав тоді секретар Рівненської міської ради. Наприкінці квітня у Києві демонтували радянський памʼятник з двома робітниками під Аркою дружби народів. У травні у Дніпрі прибрали понад десяток пам’ятних знаків, пов’язаних із СРСР.

Нове та Найкраще

6 203

659

583
940
Більше матеріалів