Росіяни навмисно обстріляли театр у Маріуполі — Amnesty International

Правозахисна організація Amnesty International провела власне розлідування та дійшла висновку, що 16 березня окупанти умисно завдали ракетного удару по Маріупольському драматичному театру, де ховалися мирні жителі, і цим скоїли воєнний злочин. Театр використовували як гуманітарний центр та бомбосховище — за різними даними, у ньому переховувалися від 500 до 1 200 осіб. Попереду та позаду будівлі маріупольці зробили напис «Діти», який могли чітко розрізнити російські пілоти.

Наприкінці березня маріупольська міська рада повідомила, що внаслідок авіаудару загинули близько 300 людей. За інформацією Amnesty International, цифра може бути меншою, однак встановити точну кількість жертв неможливо. Представники організації проаналізували супутникові знімки, радіолокаційні дані, фото та відео очевидців. Команда опитала 53 осіб, які стали свідками події, — частина з них перебувала всередині або поруч із театром.

Amnesty International створила математичну модель детонації, щоб встановити, якими снарядами користувалися окупанти. В організації припускають, що вони скинули на театр дві 500-кілограмові бомби з винищувачів Су-25, Су-30 або Су-34, які базувалися на прилеглих російських аеродромах.

У звіті Amnesty International зазначають, що в театрі загинули щонайменше дванадцять осіб, а десятки людей отримали серйозні поранення. В організації підкреслюють, що за два дні до нападу багато маріупольців, які переховувалися у театрі, виїхали з міста, а інші — ховалися у підвалі будівлі, який вцілів.

Дослідники змогли встановити імена чотирьох загиблих: Михайла Гребенецького, Любові Свиридової, Олени Кузнецової та Ігоря Чистякова. Опитані люди також повідомили про тіла інших загиблих, чию особу встановити не вдалося. Жоден зі свідків не надав інформації про те, що українські військові використовували театр як військову базу чи місце для зберігання зброї.

«Міжнародний кримінальний суд та всі інші установи, що мають необхідну юрисдикцію, повинні розслідувати цей напад як воєнний злочин. Усі винні мають бути притягнуті до відповідальності за спричинення людських смертей та руйнування», — підкреслила генеральна секретарка Amnesty International Агнес Калламар.


Фото: STRINGER / AFP

Нове та Найкраще

6 164

647

575
920
Більше матеріалів