У Франції опублікували критичне видання книги Mein Kampf, що викриває нацизм

Французьке видавництво Fayard випустило нову версію автобіографічної книги Адольфа Гітлера Mein Kampf з науковими історичними коментарями — вони покликані розвінчати ідеали нацизму і пояснити читачеві призначення твору, повідомляє France 24. У книзі, яка була опублікована в 1925 році, Гітлер викладає свої антисемітські погляди, політичні плани і бачення майбутнього Німеччини, а також розповідає про своє дитинство і участь у Першій світовій війні.

Випуск критичного видання відкладали кілька років через суперечку в наукових колах: дехто вважає, що якою б не була мета, Mein Kampf залишається «продуктом ненависті», інші — що пояснення експертів допоможуть викрити нацистську ідеологію. Fayard змінило назву книги на «Поміщення зла в контекст: критичне видання Mein Kampf», а також прибрало ім’я Гітлера з обкладинки. У видавництві це рішення вважають обґрунтованим, оскільки основну частину тексту складають коментарі істориків до записів лідера нацистської партії.

«Це плід десятирічних історичних досліджень, замітки і критичні анотації складають дві третини книги, тому було б невірно описувати її як новий переклад», — підкреслює Елен Міар-Делакруа, професорка історії Німеччини в Університеті Сорбонна. Відзначають, що перекладач Олів’є Манноне намагався передати оригінальну манеру письма Гітлера, щоб дати уявлення про його обмежений словниковий запас і неоригінальний стиль.

Книга починається з об’ємного есе про трансформації нацистської ідеології, а в самому творі міститься 2,8 тисячі виносок з поясненнями контексту. Професорка Елен Міар-Делакруа уточнює, що таким чином експерти «надають читачеві всю необхідну інформацію, що дозволяє виявити брехню і упущення Гітлера, наприклад той факт, що він не був великою героїчною постаттю в Першій світовій війні».

Видання не буде представлено у книгарнях Франції, придбати його можна за спецзамовленням. Усі виручені від продажу кошти перерахують Фонду Аушвіц-Біркенау, який підтримує реставрацію і збереження однойменного музею в Польщі. У січні власний критичний погляд на книгу Mein Kampf опублікувало варшавське видавництво Editions Bellona, ​​а у 2016-му — Інститут сучасної історії в Мюнхені.

Нове та Найкраще

6 207

608

367
942
Більше матеріалів