Дослідження показало, чому зараз у світі народжується більше близнят, ніж будь-коли

Професор Крістіан Монд з Оксфордського університету виявив, що з 1980-х глобальний рівень народжуваності близнюків збільшився на третину: з 9 до 12 випадків на тисячу пологів. Щорічно на світ з’являється близько 1,6 мільйона однояйцевих і різнояйцевих близнюків, повідомляє Vice.

У дослідженні, опублікованому в журналі Human Reproduction, також взяли участь співробітники Університету Неймегена і Національного музею природничої історії в Парижі. Експерти зібрали дані з 165 країн про народження близнюків у періоди з 1980 по 1985 рік і з 2010-го по 2015-й.

Причиною сплеску вчені вважають розвиток репродуктивної медицини і зростання числа методів штучного запліднення, таких як ЕКЗ і стимуляція яєчників, що може сприяти зачаттю близнюків. Під час подібних процедур лікарі імплантують кілька запліднених ембріонів, щоб збільшити шанси на хоча б одну успішну вагітність. У деяких випадках розвиваються одразу два ембріони. Ще один фактор — підвищення віку матерів за останні кілька десятиліть. Чим старша жінка, тим більша ймовірність зачаття близнюків.

«Рівень народжуваності близнюків збільшився всюди, крім Південної Америки. У США й Африці цей показник зріс більше ніж на 80%, хоча в Африці процес пов’язаний із загальним зростанням кількості населення. Більшість даних показують, що на піку знаходяться і країни Європи з високим рівнем доходу», — каже професор Монд.

Нове та Найкраще

6 043

594

550
885
Більше матеріалів