Неандертальці створювали зображення, розбризкуючи фарбу, за 60 тисяч років до Джексона Поллока

Міжнародна група експертів під керівництвом Франческо Д’Ерріко, археолога з французького Національного центру наукових досліджень, встановила, що неандертальці створювали наскельні малюнки, розбризкуючи фарбу, ще за 60 тисяч років до того, як Джексон Поллок виробив свій авторський стиль і став лідером абстрактного експресіонізму, повідомляє Hyperallergic.

Учені з’ясували, що пращури сучасної людини нанесли на сталагміти печери Ардалес у Малазі (Іспанія) абстрактні малюнки червоною охрою, використовуючи техніки видування і розбризкування. «Деякі смуги інтенсивні й безперервні. Можливо, вони були створені жменькою густої фарби. В інших випадках видно, що пофарбована ділянка оточена окремими краплями. Цього можна домогтися експериментальним шляхом, коли ви жуєте охру, змішуєте її зі слиною, а потім випльовуєте на поверхню каменю», — підкреслив Франческо Д’Ерріко.

Припущення про те, що малюнки в печері Ардалес створили неандертальці, вперше прозвучало у 2018 році, проте деякі вчені наполягали на тому, що це лише природна пігментація. Щоб довести свою версію, команда дослідників на чолі з Д’Ерріко взяла геологічні проби і виявила, що текстура пігменту не відповідає зразкам з інших частин печери.

«Ми показали, що малюнки не є результатом природних процесів, а склад фарби відповідає повторюваній художній діяльності», — зазначили вчені. Результати дослідження були опубліковані в журналі Proceedings of the National Academy of Science of the United States. Хоча зображення абстрактні й технічно далекі від наскельних малюнків, створених у печері Шове у Франції близько 30 тисяч років тому, вони доводять, що пращури людини намагалися залишити свій слід набагато раніше, ніж вважалося до цього.

Нове та Найкраще

6 207

661

583
942
Більше матеріалів