У М’янмі виявили новий вид приматів — він перебуває на межі зникнення

У лісах М’янми виявили раніше невідомий вид приматів, який належить до роду лангурів, повідомляє BBC. Новий вид назвали Popa langur, на честь місця проживання тварин — погаслого вулкана Поупа. З мови хінді «лангур» перекладається як «довгохвостий». Тварини харчуються листям і живуть в Індії, Південно-Східній Азії та на островах Індонезії.

Вид, існування якого зафіксували тільки зараз, перебуває під загрозою зникнення: популяція Popa langur налічує всього від 200 до 250 особин. Описати вид раніше вченим не вдавалося через низьку чисельність тварин. Відкриття зробили дослідники з Німецького центру приматів і природоохоронної організації Fauna & Flora International.

Тварин відрізняють розміри черепа і сіре забарвлення хутра. Вчені впевнені, що більш докладне вивчення виду допоможе його збереженню і захисту. Згідно з генетичним дослідженням, Popa langur відділилися від інших відомих науці видів близько мільйона років тому. «Полювання — велика проблема, але більш нагальна загроза — знищення природного середовища існування тварин, воно змінюється і руйнується через втручання людини», — підкреслює німецький дослідник Крістіан Рус.

Останні 10 років уряд М’янми активно запрошує до співпраці вчених з різних країн. Це сприяло виявленню багатьох нових видів, у тому числі серед рептилій і амфібій.

Нове та Найкраще

6 037

591

546
880
Більше матеріалів