Тропічні ліси Амазонії тепер виділяють більше вуглекислого газу, ніж поглинають

Учені вперше підтвердили, що тропічні ліси Амазонії виділяють більше вуглекислого газу, ніж здатні поглинути, — згідно з новим дослідженням, опублікованим у журналі Nature, викиди CO2 становлять мільярд тонн на рік, повідомляє The Guardian. Раніше вважалося, що ліси регіону допоможуть уповільнити кліматичну кризу, але тепер вони її прискорюють.

Для аналізу якості повітря Національний інститут космічних досліджень Бразилії використав невеликі літаки, що вимірювали рівень CO2 на висоті до 4,5 тисячі метрів над тропічними лісами. Тести проводили з 2010 по 2018 рік. «Це дійсно вражаюче дослідження. Польоти кожні два тижні і постійні лабораторні вимірювання протягом дев’яти років — справжній подвиг», — заявив професор Саймон Льюїс із Університетського коледжу Лондона.

Попередні дослідження, які вказують на те, що Амазонія стає джерелом вуглекислого газу, не настільки точні. Вони ґрунтувалися на супутникових даних, яким може перешкоджати хмарний покрив, або на наземному вивченні дерев, що дозволяє перевірити лише деякі зони великого регіону.

Більшу частину викидів CO2 спровокували пожежі, влаштовані жителями Амазонії для розчищення територій, щоб вирощувати сою і розводити корів. Також підвищенню рівня вуглекислого газу сприяла вирубка дерев: чим вона активніша, тим сильніші посухи в регіоні, адже тропічний ліс безпосередньо впливає на кількість опадів.

Учені підкреслюють, що втрата тропічними лісами здатності поглинати CO2 — тривожний сигнал про те, що треба якомога швидше знизити рівень викидів вуглекислого газу на планеті. «Нам потрібна глобальна угода, щоб врятувати Амазонию», — підкреслює керівниця дослідження Лучіана Гатті. Деякі європейські держави заявили, що заблокують торговельну угоду ЄС із Бразилією та іншими країнами, якщо її президент Жаїр Болсонару не погодиться зробити більше для захисту екосистеми регіону.


Фото: Neil Palmer, Wikimedia Commons

Нове та Найкраще

6 164

647

575
920
Більше матеріалів