Росіяни знищили комплекс морвокзалу в Одесі — ось як він виглядав на старих фото

Сьогодні вночі Одесу атакували російські дрони і ракети. Внаслідок цього готель «Одеса» згорів, а морський вокзал зазнав сильних руйнувань: у нього вибито скло та знищено облицювання, неушкодженим залишився лише каркас.

Морський вокзал Одеси відкрили у 1968 році. Його створили тодішній головний архітектор міста Володимир Головін разом із колегою Віктором Кремляковим. Вокзал зробили у дусі післявоєнного модернізму — конструкція імітувала обводи пасажирського лайнера. Через прозоре скло зовні виднівся інтер’єр, перекриття будівлі та внутрішні сходи. Споруда мала похилі площини і великий козирок на п’яти опорах зі сторони моря.

Головний фасад морського вокзалу. Фото: архів Ельміри Еттінгер
Задній фасад морського вокзалу. Фото: архів Ельміри Еттінгер
Макет морського вокзалу. Фото: «Строительство и архитектура», 1967 рік, № 5 / архів Ельміри Еттінгер

У 2001 році позаду вокзалу звели 19-поверховий готель «Одеса». Він пропрацював до 2011-го і через корупційний скандал зачинився. Перед повномасштабним вторгненням готель викупив бізнесмен Андрій Ставніцер, який збирався реконструювати будівлю.

Сам вокзал у 2017 році теж змінили: похиле скло переднього фасаду зняли і зробили поверхню пласкою. Її вкрили рухомими металевими пластинами, які візуально обтяжили легку конструкцію.

Будівля морського вокзалу після реконструкції. Фото: Alexostrov / Wikimedia Commons

Нове та Найкраще

6 243

681

594
949
Більше матеріалів