Німець, чий дідусь був нацистом, вибачився перед єврейською родиною через 80 років

49-річний житель Німеччини Томас Едельманн виявив, що його дідусь був нацистом, і приніс вибачення нащадкам єврейської родини, у якої його родич викупив магазин, повідомляє CNN. Кілька років тому Едельманн почав власне розслідування і наштовхнувся на податкові документи нацистів, які підтверджують, що в 1938 році єврей на ім’я Бенджамін Хайдельбергер був змушений продати свій магазин у місті Бад-Мергентхайм дідові Томаса під тиском антисемітських настроїв.

Згідно з Нюрнберзькими расовими законами, прийнятими в 1935-му з ініціативи Гітлера, євреї не мали права володіти власним бізнесом у Німеччині, а все їхнє майно могло бути конфісковане. На сайті MyHeritage Томас Едельманн спробував відновити генеалогічне дерево Хайдельбергера і дізнатися, що сталося з ним і його сім’єю. Виявилося, що гроші від продажу магазину — 28,5 тисячі німецьких марок чоловік витратив на те, щоб перебратися з дружиною до Підмандатної Палестини — регіону на Близькому Сході, який до 1948 року перебував під управлінням Великої Британії. Родині вдалося уникнути арешту і трагічної загибелі, згодом вона жила в Ізраїлі.

Едельманн зміг розшукати онуку пари — 83-річну вчительку Ханну Еренрайх. «Я вірю, що якщо моя сім’я підтримувала несправедливість, яку випробували на собі ваші пращури, то наш обов’язок — згадати про це і взяти на себе відповідальність, хоча б спробувати зв’язатися з вами, щоб вчитися і слухати. Як член сім’ї Едельманн, я хотів би зробити перший крок. Можливо, вам буде не цікаво говорити зі мною, але я б хотів пояснити своїм дітям, яке значення мають ті чи інші історичні рішення, — можливо, це допоможе їм робити правильний вибір у житті. Зараз політичний клімат у нашій країні отруєний. Наростають нові антисемітські настрої. Я хочу переконатися, що хоча б моя сім’я більше ніколи не буде за це відповідати», — зазначив чоловік у своєму листі до літньої вчительки.

Жінка погодилася поспілкуватися з Едельманном телефоном: більше 90 хвилин вони обговорювали минуле і долю своїх родичів. Чоловік має намір і надалі підтримувати відносини з 83-річною Ханною і сподівається одного разу побувати в Ізраїлі.

Нове та Найкраще

6 158

644

575
916
Більше матеріалів