Статуї сфінксів продали за $265 тисяч — колишні власники думали, що це садовий декор

Британський аукціонний дім Manders Auctioneers продав дві оригінальні кам’яні статуї сфінксів за $265 тисяч. Аукціонери розповіли, що нещодавно до них звернулася літня пара, яка хотіла позбутися двох статуй перед переїздом до нової оселі. Колишні власники купили сфінксів на іншому аукціоні 15 років тому за кілька сотень фунтів і вважали їх копіями давньоєгипетських реліквій. Увесь цей час статуї прикрашали сад подружжя у графстві Саффолк на сході Англії, пише CNN.

Минулими вихідними аукціонний будинок виставив сфінксів за стартовою ціною $270. Однак протягом 15 хвилин після початку торгів вартість лотів злетіла в тисячу разів — у результаті їх придбала художня галерея за $265 тисяч. «Виявилося, що це справжні реліквії Стародавнього Єгипту, які якимось чином стали вважати копіями XVIII століття», — пояснив аукціоніст Джеймс Мандер.

За його словами, в той час англійці активно подорожували Європою, скуповуючи старожитності. Тому в аукціонному домі пов’язували походження сфінксів саме з тим періодом. Тепер у Manders Auctioneers упевнені, що статуям кілька тисяч років, але їхній точний вік і походження стануть відомі після додаткового дослідження.

Кілька років тому Єгипет поскаржився на Китай до ЮНЕСКО через копії статуї Сфінкса і зажадав знести її.

Нове та Найкраще

6 040

591

547
883
Більше матеріалів