Творці криптовалюти за мотивами серіалу «Гра в кальмара» зникли, заробивши понад $3 мільйони

Вартість криптовалюти Squid, створеної за мотивами південнокорейського шоу «Гра в кальмара», менш ніж за тиждень зросла з 1 цента до $2 856, після чого вона повністю знецінилася, повідомляє BBC. Автори цифрового токена виявилися шахраями: заробивши на його продажу $3,38 мільйона, вони зникли. Затребуваність токена пов’язана з популярністю серіалу про боржників, які беруть участь у смертельному турнірі, — за місяць шоу переглянули понад 111 мільйонів користувачів Netflix.

Творці позиціонували Squid як криптовалюту типу play-to-earn — вона потрібна для використання в онлайн-турнірах, покупки додаткового екіпірування, зброї та інших бонусів. У міру проходження рівнів користувачі можуть заробити токени і пізніше обміняти їх на національну валюту.

Squid створювали спеціально під нову гру за мотивами серіалу «Гра в кальмара», яка мала вийти цього місяця, проте інвестори вважають, що проєкт може виявитися підставним. Про це свідчить те, що покупцям Squid заборонили перепродувати свої токени, зараз вартість криптовалюти знизилася до $2,2 і її випуск було припинено. Сайт розробників більше не доступний, а облікові записи, що просували Squid у соцмережах, видалені.

«Це одна з багатьох схем, завдяки яким розважливі криптопромоутери використовують наївних роздрібних інвесторів», — каже викладач Корнеллського університету Есвар Прасад. Професор уточнює, що покупці самі мають перевіряти дані про цифрові токени, оскільки на сьогоднішній день не існує єдиної організації, яка б регулювала їхній випуск, при цьому будь-хто може придбати криптовалюту на онлайн-біржах безпосередньо у продавця.

Нове та Найкраще

6 198

652

582
934
Більше матеріалів