Уряд Італії заборонив круїзним лайнерам заходити у Венеційську лагуну

Уряд Італії надав Венеційській лагуні статус історичної зони, яка перебуває під захистом держави, і заборонив круїзним лайнерам заходити в її води, повідомляє Artnet. Рішення було прийнято перед засіданням комітету ЮНЕСКО, який обіцяв внести лагуну до списку всесвітньої спадщини, що перебуває під загрозою, якщо влада країни не вживе заходів.

Уперше лайнерам хотіли заборонити доступ до лагуни ще дев’ять років тому. Цього упродовж тривалого часу добивалися місцеві жителі та активісти, які намагалися захистити екосистему венеційських островів від масового туризму. У червні 2021-го двадцять один діяч культури, в тому числі Тільда ​​Суїнтон і Мік Джаггер, підписали відкритий лист, адресований президенту Італії Серджо Маттареллі: у зверненні вони просили врятувати Венеційську лагуну. 6 червня до міста увійшов перший круїзний лайнер з початку пандемії — місцеві жителі зустріли його протестами.

Зволікання в ухваленні закону було пов’язано з небажанням влади відмовлятися від джерела доходу, який щорічно приносила місту індустрія круїзного туризму. Однак з 1 серпня великі судна офіційно не зможуть заходити у Венеційську лагуну — міські водні шляхи басейну Сан-Марко і канал Джудекка визнані національною пам’яткою.

Заборона поширюється на судна важчі за 25 тисяч тонн, довші за 180 метрів і вищі за 35 метрів. При цьому уточнюють, що проблема не тільки в розмірі лайнерів, а й у паливі, яке забруднює атмосферу оксидами сірки та азоту. Уряд розглядає можливість створення альтернативного порту для висадки туристів, але на його будівництво можуть піти роки. Найближчим часом круїзні судна будуть перенаправляти до промислового порту Маргера, де встановлять тимчасові доки.


Фото: Tomás Fano, Wikimedia Commons

Нове та Найкраще

6 040

591

548
883
Більше матеріалів