«Читомо» виклало в Мережу українські журнали про мистецтво ХХ століття

Інтернет-видання «Читомо» за підтримки Українського культурного фонду запустило проєкт «Екземпляри ХХ». Він присвячений оцифруванню та дослідженню української преси про культуру і мистецтво середини ХХ століття.

Наразі на сайті «Екземпляри ХХ» доступні 11 видань: «Авангард», «Книгарь», «Образотворче мистецтво», «Світо-вид», «Універсальний журнал», «Українська книга», «ВАПЛІТЕ», «Арка», «Нова генерація», «Нотатки з мистецтва», «Кіно». Оцифровані випуски журналів уже почали викладати на сайті Бібліотеки українського мистецтва.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

За не надто якскравою обкладинкою журналу «ВАПЛІТЕ», стояла культова і легендарна літературна група 1920-х років, що об'єднала кращих українських літераторів свого часу. Фрагменти романів Миколи Хвильового, поеми Павла Тичини, повісті Юрія Яновського «Байгород», новели Василя Стефаника та поезія Володимира Сосюри і Миколи Бажана. У 1927-му році надрукували шість номерів двомісячного журналу. З цього часопису до нас дійшли тільки перші п’ять, а шостий конфіскувала і знищила радянська цензура, чим лише посилила інтерес і до «ваплітян», і до їхніх часописів. Більше про часопис «ВАПЛІТЕ» за посиланням в біо. За підтримки @ucf_in_ua

Публикация от Читомо (@chytomo_books)

Кожному виданню присвячена дослідницька стаття. Авторами проєкту стали відомі журналісти та мистецтвознавці: Вахтанг Кіпіані, Ярина Цимбал, Діана Клочко, Ірина Плехова, Олег Коцарев та інші.


Фото: chytomo.com/ekzempliary-xx

Нове та Найкраще

6 164

647

576
921
Більше матеріалів