Україна евакуювала відому афганську режисерку та її родину

Україна допомогла залишити Афганістан режисерці Сахрі Карімі, першій та єдиній жінці у країні, яка отримала докторський ступінь у галузі кіновиробництва, — цю інформацію підтвердив у своєму твіттері помічник президента Андрій Єрмак. Режисерка уточнила,
що її евакуювали з Кабула разом із родиною за сприяння урядів Туреччини та України, а також посольства Словаччини в Ірані.

15 серпня таліби оголосили, що встановили контроль над всією територією Афганістану. Після того як бойовики захопили столицю, президент Ашраф Гані виїхав із країни, також її почали спішно залишати військові, дипломати США та інших західних держав. Тисячі людей вирушили до аеропорту Кабула в надії вилетіти з Афганістану, кілька людей загинули в результаті тисняви ​​і порушення правил безпеки.

Сахра Карімі не встигла на евакуаційний рейс 15 серпня, проте українські дипломати домовилися про її виліт із Кабула з турецькими військовими — літак доставив жінку та її родину до Стамбула, після чого вона змогла вирушити до України. 17 серпня режисерка прибула до Києва. Зараз уряд працює над евакуацією 150 громадян України, які хочуть залишити територію Афганістану.

Сахра Карімі народилася і виросла в Ірані, а режисерську освіту отримала в університетах Словаччини й Чехії. У своїх картинах Карімі часто порушує питання еміграції та боротьби за права жінок, зокрема цим темам присвячені фільми «Афганські жінки за кермом», «Парліка. Жінка у країні чоловіків» та «Насіма». У 2012-му Сахра Карімі переїхала до Афганістану, а через сім років стала першою жінкою на посаді генерального директора кіностудії «Афганфільм». У 2019-му режисерка представила свою стрічку «Хава, Мар’ям, Аїша» на Венеційському кінофестивалі, у програмі «Горизонти».


Фото: Wakil Kohsar / AFP

Нове та Найкраще

6 237

677

594
948
Більше матеріалів