Картини українських художників, які вивезли за кілька годин до ракетного обстрілу, покажуть в Іспанії

В Іспанії відкриється виставка українського авангарду 1900—1930-х років — картини вивезли незадовго до ракетного удару по Києву 15 листопада. Експозиція організована мадридським Музеєм Тіссен-Борнеміса, повідомляє Artnet News. Вона має відкритися 29 листопада відеозверненням президента України Володимира Зеленського.

На виставці будуть представлені 69 робіт 26 авторів. Полотна взяті з Національного художнього музею України, Музею театру, музики та кіно України і приватних колекцій.

Директорка Національного художнього музею Юлія Литвинець у коментарі Bird in Flight сказала, що підготовку до виставки почали ще у лютому. Твори, які увійшли до експозиції, — зі спецфондів Національного художнього музею, які були створені у 1937—1939 роках і мали бути знищені. Самі ж картини написані у 1920—1930 роках. Тодішня влада визначила ці картини як твори формалістів, націоналістів та ворогів народу. Роботи не знищили — й зараз це знакові полотна українського модернізму.

Серед інших в експозиції будуть представлені «Три жіночі постаті» Олександри Екстер, «Правка пил» Олександра Богомазова, «Інваліди» Анатолія Петрицького, «У Києві» Семена Йоффе та графічні твори Василя Єрмілова.

Виставка триватиме до квітня, а потім переїде до німецького Кельна. У такому мандрівному режимі вона продовжуватиметься до кінця 2023 року.

Нове та Найкраще

6 202

659

583
940
Більше матеріалів