Натхнення

Рік тому Віктор Марущенко задумав фотокнигу про ізоляцію. Ось як її випускали вже без нього

У березні Школа фотографії Віктора Марущенка випустила фотокнигу зі знімками учнів його останнього курсу. Робота над нею почалася ще за життя фотографа — він помер у вересні 2020-го, — але закінчували уже без нього. Фотограф Валерій Мілосердов, художник Саша Курмаз і співзасновниця Школи фотографії Марина Полякова розповідають, як змінювалася концепція видання у процесі роботи над ним і що буде зі спадщиною Віктора Марущенка.

У березні минулого року засновник фотошколи Віктор Марущенко запропонував слухачам поглибленого курсу з вивчення фотографії створити книгу, присвячену постаті художника у самоізоляції. Марущенко брав участь у відборі знімків, але фінальний варіант видання не побачив — школа випускала його вже після смерті засновника. Bird in Flight свого часу розповідав про проєкти Ольги Мурашко та Наташі Швайковської, що увійшли до книги. Поки вона надрукована обмеженим тиражем, але в майбутньому видання можна буде замовити на сторінках школи у соцмережах — продаватимуть його за собівартістю.

Валерій Мілосердов

Український фотограф і фоторедактор. Куратор фотоколекції Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр». Викладає у Школі Віктора Марущенка.

— Коли в березні було оголошено карантин, фотошкола перейшла в онлайн-режим. Тоді у Віктора з’явилася ідея випустити спільну працю учнів, присвячену ізоляції. Йому було цікаво поспостерігати, як автори усвідомлюють, що відбувається, і вирішують, як жити далі.

Зазвичай під час поглибленого курсу викладачі вивчали зі студентами історію, потім основи фотографії і тільки потім переходили до розробки теми. Але цього разу з теми все почалося: аналізуючи факти, розбираючи назву, коронавірус і власні відчуття, ми намагалися знайти візуальне рішення. А оскільки творчість художника починається з самоідентифікації, локдаун дозволив фотографам присвятити їй свій час.

Школа продовжує працювати, зараз готується випуск поглибленого курсу і виставка в «Галереї РА», запланована на початок червня. Те, що робив Віктор, не цікаво державі: він двічі звертався по допомогу у випуску журналу і отримував відмову. Ту ж відповідь ми отримали, коли вирішили оцифрувати архів Марущенка. Судячи з інтересу інших фотографів до фігури Марущенка та його спадщини, цей архів усе ж потрібен людям, але оцифровувати матеріали ми будемо своїми силами.

Фото: Саша Орлова
Фото: Максим Козлов
Саша Курмаз

Художник, фіналіст конкурсів Foam Talent 2014 і C/O Berlin Talents 2015. Публікувався у Vice, Rolling Stone, Foam Talent і YET Magazine. Працював над оформленням книги учнів Школи Віктора Марущенка.

— На початку минулого року навчання у Школі Віктора Марущенка перемістилося в онлайн. Він і до цього хотів спробувати нові форми навчання, а з початком карантину не виявилося іншого вибору. Частина проєктів була готова ще за життя Віктора, частину робіт він устиг відібрати особисто. Ми не змінювали концепцію книги у процесі, але після смерті Віктора вона, само собою, виявилася присвячена йому.

Ми не змінювали концепцію книги, але після смерті Віктора вона, само собою, виявилася присвячена йому.

Фото: Іра Каменєва
Марина Полякова

Головна редакторка журналу «5.6», співзасновниця Школи фотографії Віктора Марущенка.

— У цьому році ми плануємо випустити номер журналу «5.6», цілком присвячений Віктору. У випуску будуть розповіді фотографів — випускників не тільки останнього курсу, а й попередніх — про те, як Марущенко вплинув на їхню творчість. До номера також увійдуть фрагменти інтерв’ю з Віктором, розповідь про його берлінський період, документація виставок і розповідь про школу. Хоча ми ще не знайшли фінансування для цього випуску, сподіваємося, що він побачить світ уже у 2021 році.

Фото: Павло Кузнєцов

Нове та Найкраще

591

547

580
883

Більше матеріалів