Натхнення

Герті Дойч та Інге Морат: Жінка — в центрі уваги

У середині минулого століття фотографки Герті Дойч та Інге Морат знімали для найбільших європейських ЗМІ й агентств, вони побудували успішну кар’єру в тій галузі, яка все ще належала чоловікам. Їхні шляхи ненадовго перетнулися, після чого залишилися спільні фотороботи. Але навіть коли Дойч і Морат знімали незалежно одна від одної, в їхніх фотографіях було багато схожого — гуманістичні традиції документалістики, увага до людини і вміння показати жінку особливим чином.

Побачити роботи Дойч і Морат можна з 16 вересня в київській Dymchuk Gallery. Виставка «Жінки про жінок», підготована ​​галереєю спільно з Австрійським культурним форумом, триватиме до 15 жовтня. З усіх фотографій, які зберігаються в архіві австрійської галереї Fotohof, для експозиції відібрали лише ті, на яких зображені жінки. Так можна порівняти, як Інге Морат і Герті Дойч ставилися до цього образу, які схожі або контрастні теми вони обирали і які прийоми використовували.

Інге й Герті познайомилися у 50-х — тоді Морат була ще фотографкою-початківицею, а Дойч — уже на піку кар’єри. Швидше за все, жінки зустрілися в Лондоні завдяки спільним знайомим: Інге була одружена з журналістом Picture Post, а Герті готувала для цього видання репортажі. Відомостей про їхню співпрацю залишилося мало, але підписані обома авторками знімки, що збереглися, були в основному зроблені в рідній для них Австрії.

Незабаром Морат переїхала до Парижа, де співпрацювала з Magnum Photos, а потім стала повноправною членкинею цієї фотоспільноти — другою після Єви Арнольд жінкою в історії, якій це вдалося. Перебравшись до США, Інге продовжувала багато подорожувати світом, у тому числі відвідувала СРСР і Китай, а потім випускала фотокниги про ці поїздки. Після смерті Морат у 2002-му Magnum Photos заснувало щорічну премію на її честь для жінок до 30 років.

Дойч же знімала до середини 60-х. Вона провела дві великі виставки: перша була показана в Австрійському інституті в Лондоні у 1958 році, друга — в Японії та Великій Британії у 1962-му. Герті все життя захоплювалася музикою, тому залишила після себе безліч портретів композиторів, оперних співаків та інших діячів культури того часу.

Герті Дойч

Австрійська фотографка (1908—1979). Народилася у Відні, жила в Парижі та Лондоні. Почала активно фотографувати у 30-х роках. Знімала репортажі для журналів Picture Post, Nova, Holiday, Queen, Harper’s Bazaar, The Tatler і швейцарських видань Atlantis та L’Oeil.

Інге Морат

Австро-американська фотографка (1923—2002). Народилася у Граці, жила в Берліні, Лондоні та Парижі, потім іммігрувала до США. Спочатку була перекладачкою і журналісткою, у 50-х почала знімати. Працювала у фотоагентстві Magnum. Робила репортажі в Ірані, Іраку, Сирії та Йорданії, уздовж Дунаю, в Мексиці, Тунісі, Австрії, Чехословаччині, Італії, Німеччині та США.

Герті Дойч
Модний показ П’єра Кардена, Токіо, 1960 рік. Фото: Герті Дойч
Інге Морат
Універмаг Saks, Нью-Йорк, 1959 рік. Фото: Інге Морат
Герті Дойч
Лондон, 1957 рік. Фото: Герті Дойч, із серії «Ціна життя»
Інге Морат
Бар у районі Маре, Париж, 1955 рік. Фото: Інге Морат
Інге Морат
Косметична студія Хелени Рубінштейн, Нью-Йорк, 1958 рік. Фото: Інге Морат
Герті Дойч
Лондон, 1940-і. Фото: Герті Дойч
Інге Морат
Кельгайм, Німеччина, 1959 рік. Фото: Інге Морат
Герті Дойч
Показ мод, Лондон, 1940-і роки. Фото: Герті Дойч
Інге Морат Герті Дойч
Прибиральниці на сцені концертного залу Фестшпільхаус у Зальцбурзі, 1951 рік. Перша спільна фоторобота Герті Дойч та Інге Морат


Фото надані: FOTOHOF archiv / Inge Morath Estate / Magnum Photos

Нове та Найкраще

637

572

599
912

Більше матеріалів