Чому це шедевр

З колиски до могили: Донбас 90‑х на знімках Валерія Мілосердова

Валерій Мілосердов — один зі стовпів української документалістики. Роки його роботи фотокором перетворилися на архів становлення незалежної України. Катерина Яковленко розповідає про серію «Покинуті люди», в якій він закарбував крах міфу про шахтарів Донбасу.

Донецьких шахтарів знімали багато: Олександр Чекменьов задокументував їхній побут, Арсен Савадов вбрав їх у пачки, Віктор Марущенко зробив артбук, а Євгенія Білорусець супроводила свої світлини текстами розмов із працівниками та працівницями шахт.

Документаліст Валерій Мілосердов приїхав на західний Донбас ще у 1980-х, а потім повернувся до Донецької області 1994 року — у розпал чергової економічної кризи — і знімав там для газети «Київські відомості» аж до 1999-го. Серія «Покинуті люди», яку фотограф створив за ці п’ять років, — зруйнована утопія, смерть героя та непідробне бажання жити всупереч.

Історія, що трапилася вчора

Закінчивши 1985 року факультет журналістики МДУ, Валерій Мілосердов влаштувався працювати фотокореспондентом — робив знімки для Москви, а з початку 90-х — для Києва.

Уже з середини 80-х він опинявся у найцікавіших для фотографа місцях: знімав путчі у Вільнюсі та Москві, розгін мітингу кримських татар у Сімферополі, студентську «Революцію на граніті» у Києві, історію знесеного пам’ятника Леніну у Львові. В об’єктиві Мілосердова були політичні діячі, активісти і звичайні люди, які прагнуть розуміння, стабільності та щастя.

Архів Мілосердова за довгі роки його роботи фотокором перетворився на фотографічну історію України. І найскладніша та найемоційніша її частина — життя шахтарів — теж знайшла у ньому відбиток.

Архів Мілосердова за довгі роки його роботи фотокором перетворився на фотографічну історію України.

У різних країнах шахтарі мали силу протесту. Українські шахтарі протестували по всій країні з кінця 80-х, і вважається, що саме їхні страйки прискорили національні процеси. «Цікавий факт, — каже Мілосердов, — у день ухвалення Акта про незалежність України перша поїздка Леоніда Кравчука відбулася саме до Донецька».

Українські шахтарі протестували по всій країні з кінця 80-х, і вважається, що саме їхні страйки прискорили національні процеси.

Всупереч надіям зі здобуттям незалежності життя шахтарів не покращало — і обурення не зникло. За словами соціолога Кирила Ткаченка, 1993 року страйки шахтарів мали навіть більший політичний потенціал, ніж наприкінці 80-х. Тепер серед вимог був референдум про недовіру президенту та Верховній Раді, надання регіональної автономії Донбасу, збільшення зарплат та дотацій.

Але й цей протест приніс блага лише директорам шахт, не шахтарям. Серія світлин із промовистою назвою «Покинуті люди» як жодна інша говорить про становище, у якому опинилися робітники.

021img
022img
023img
024img
025img
026img
027img
028img
029img
030img
031img
032img
020img

Вам тут не раді

За радянських часів існував стереотип, начебто шахтарі — привілейований клас, який живе в достатку чи навіть надмірностях. Однак, приїхавши до Донецька на початку 90-х, Мілосердов зрозумів, що це не так.

Один із перших його знімків — панорама міста: побачивши безлюдний сірий краєвид, фотограф одразу провів паралелі з Прип’яттю. Здавалося, що довкола завмерло життя, — людина почувалася не на своєму місці. Урбаністичний ландшафт, бідність і вбогість побуту не вписувалися в модель шахтарської слави.

Мілосердов зізнається, що спочатку йому було складно. Шахтарі — досить специфічна група: вони добре ставляться до своїх, але насторожено та недовірливо — до чужих. Щоб стати «своїм», потрібно було довести, що ти не завдаси шкоди, не використовуватимеш інформацію проти них. В одному з інтерв’ю Мілосердов розповів, як на початку зйомок його «перевіряли»: «Коли я з фотоапаратурою перелазив через зчеплення двох вагонів, пролунав крик: „Давай!“ І звідкись згори на мене посипалися, як здалося, тонни вугільного пилу. Мене засипало між двома вагонетками, щойно встиг сховати камеру під робу. Коли я звідти виліз, то побачив, що шахтарі з мене відверто сміються. Вони це зробили спеціально. Я спочатку цього не зрозумів. Моя перша реакція — почав сміятися разом із ними. Тоді бригадир сказав: „Пішли працювати“. Шахтарі як за командою припинили сміх».

За словами Мілосердова, після цього випадку йому ніби поставили «невидиму печатку», знак якості: він тепер «свій». Відтоді фотограф міг знімати все, що хотів. Йому вдалося пристосуватися не тільки до обстановки лихоліття, а й до вдачі шахтарів.

034img
035img
036img
037img
038img
039img
040img
041img
042img
043img
033img

Фотографія як діагноз

Найбільше фотографа вразила близькість смерті. Серед шахтарів дуже високий відсоток смертності на виробництві, однак, знаючи це, вони все одно спускалися до шахти. Ба більше — щоранку вони їхали на роботу повз цвинтар. Це не могло не вплинути на людей: увесь час стикаючись зі смертю, ти мимоволі ставишся до неї інакше.

На знімках Мілосердова все шахтарське життя — радість дитинства та смуток старіння, сміливість протесту й тяжкість побуту, підтримка віри та біль розчарування. Фотограф фіксує кожен виток життя, співпереживаючи всім своїм героям. Наслідуючи думки Джеймса Нахтвея, Мілосердов вважає, що принцип професії у тому, аби бути з тими, кого кривдять, стати їхнім голосом.

Фотограф фіксує кожен виток життя, співпереживаючи всім своїм героям.

045img
046img
047img
048img
049img
050img
044img

Можливо, в такому ж становищі опинялися фотографи, які документували Велику депресію у США. Вони показали справжню Америку — не обличчя успішного капіталіста з глянцевої обкладинки, а обличчя мігранта й бідняка, який втратив те мале, що мав. Так і серія «Покинуті люди» зображує «життя всупереч» і показує його тим, хто готовий попрощатися з утопічними уявленнями.

Серія «Покинуті люди» зображує «життя всупереч» і показує його тим, хто готовий попрощатися з утопічними уявленнями.

В одному з інтерв’ю Мілосердов порівнює документальну фотографію з медициною. «Це не інститут краси та не терапія, це відділення політравми у лікарні швидкої допомоги. Ви намагаєтеся ставити діагноз хворому суспільству. І треба дуже чітко розуміти, у чому сенс вашої роботи», — говорив він. Так сталося і з «Покинутими людьми».

Знімки з донецькими шахтарями були опубліковані у низці матеріалів «Київських відомостей», а також представлені на конкурсах і виставках. За свою серію Мілосердов був удостоєний спеціального призу журі Grand Prix Images Vevey (Швейцарія, 1995).

Нове та Найкраще

647

576

602
921

Більше матеріалів