Світ

Тут не зайнято: Занедбані села Молдови

Фотограф Антон Поляков разом із братом Максимом кілька днів подорожували північною частиною Молдови, знімаючи села, в яких більше ніхто не живе.

Молдова — одна з країн Європи, яка стрімко порожніє. За останні двадцять п’ять років кількість жителів країни зменшилася на мільйон людей, третину її населення. Молодь вирушає навчатися до Європи та Росії, старші люди — на заробітки. Насамперед це відбивається на сільській місцевості: у Молдові кілька десятків спустілих сіл.

Антон Поляков 29 років

Фотограф.

Максим Поляков 31 рік

Художник, журналист.

— Перед подорожжю ми переглянули офіційну статистику та відзначили на карті населені пункти з найменшою кількістю мешканців. Виявилося, що здебільшого такі села знаходяться на півночі країни, тож ми вирушили туди.

Молодь із них давно поїхала, старі померли. Місцеві пейзажі, з парканами, що покосилися, і порослими бур’яном дворами, виглядають дуже кінематографічно. Навіть уцілілі будівлі нікому не потрібні; якщо їх і купують, то лише заради землі.

Іноді тут можна зустріти пастухів із більших сіл, де ще залишилися жителі. Влітку вони випускають овець на пасовища неподалік, ночують у занедбаних будинках.

Зазвичай біля сіл-примар є невеликі фермерські господарства — кілька корів, невеликий город. Але навіть у них фермери живуть лише під час сільськогосподарського сезону, узимку повертаються до своїх сіл.

До Гаврилівки ми приїхали на третій день подорожі. На початку 2000-х тут мешкало чотири людини, а дванадцять років тому село остаточно спорожніло. Пастух, якого ми зустріли, розповів, що останніми мешканцями Гаврилівки були старий і стара, які жили в різних частинах села, і навіть показав нам їхні будинки. В одному з них ми виявили погон та листівку «До 40-річчя закінчення Великої Вітчизняної війни». Щоб вшанувати пам’ять одного з останніх мешканців Гаврилівки, ми влаштували меморіальну інсталяцію: зібрали його речі в одному місці та сфотографували їх.

Незважаючи на сумну картину, спустіння сіл є закономірним процесом: великі колгоспи закрилися, більше не потрібно стільки робітників. Кілька років тому в одне із тутешніх сіл, у якому мешкають дві старенькі, з міста переїхала сімейна пара. Вона створила екопоселення і розраховує, що незабаром у ньому оселяться дауншифтери.

Сім’я створила екопоселення і розраховує, що незабаром у ньому оселяться дауншифтери.

Нове та Найкраще

594

550

583
885

Більше матеріалів