Світ

Заходять у бар Привид Києва, Зеленський та Стрєлков: Комікси про російсько-українську війну

Комікси про російсько-українську війну почали з’являтися одразу після 2014 року, але з повномасштабним вторгненням автори звертаються до цієї теми частіше. Співзасновник книжкового магазину Bloop Books Андрій Онищенко розповідає, як війна знаходить своє відображення у цьому форматі.

До 2014 року в Україні більшу популярність мали російські комікси, хоча можна було натрапити на козацькі мальописи українських авторів в муніципальних бібліотеках. Також існував профільний журнал К9, ширився самвидав. Великий поштовх для розвитку українських коміксів дали Майдан та війна на Сході — з того часу почали з’являтися графічні історії, створені на основі цих подій.

Майдан надихнув авторів супергеройського жанру, що відкрили головну суперсилу українця — патріотизм. Так, у 2014 році з’явилися комікси «Патріот» Вадима Назарова та «Укрмен» Федіра Левченка й Анатолія Тягура. Графічна новела «Тато» Олександра Ком’яхова також по-своєму показує події революції: сюжет розгортається навколо дівчини-підлітка, яка опинилася в центрі громадського спротиву взимку 2013—2014 років. Ще був французький комікс Maidan Love, випущений у 2019-му, про складне кохання протестувальниці Олени (чомусь близнючки Юлії Тимошенко) та беркутівця Богдана. Хоча навіть карикатури на Януковича не врятували роботу від критики, адже головними злочинцями Майдану, на думку авторів, були націоналісти з партії «Свобода».

Власне війна ставала темою коміксів поступово, і частіше саме очевидці подій зверталися до такого формату. Після повномасштабного вторгнення героїчних та трагічних історій стало ще більше.

«Звитяга. Савур-Могила»

Автор: Денис Фадєєв
Видавництво: Asgardian Comics
Рік: 2015

Денис Фадєєв. «Звитяга. Савур-Могила», 2015 рік

Одним із перших перемістив читача у театр реальних бойових дій саме цей комікс. Усе відбувається на кургані Савур-Могила — височині на кордоні Донецької і Луганської областей та Росії. Важкі бої точилися тут ще під час Другої світової, але, звісно, у центрі уваги — протистояння українських військових і сил так званої ДНР у 2014 році. Крім того, друга сюжетна лінія сягає давніших часів — козацької доби. Тобто це поєднання документально-військового жанру з класичним козацьким коміксом. Такий хід також підкреслює історичну тяглість боротьби українських захисників. І це один із небагатьох коміксів, де українські військові спілкуються і українською, і російською мовами.

«Діра»

Автор: Сергій Захаров
Видавництво: «Люта справа»
Рік: 2016

Сергій Захаров, «Діра», 2016 рік

Художник із Донецька Сергій Захаров опинився в російській окупації у цьому місті у 2014 році. Там він робив протестні вуличні інсталяції з карикатурами на лідерів самопроголошеної влади. Згодом його вистежили та затримали, тож півтора місяця Сергій провів у катівні так званої ДНР.

За його розповідями, «Діра» — саме те місце, де він перебував цей час і куди, звісно, не пускають журналістів. Тому свої спогади він задокументував графічно, як тільки вийшов на свободу. Художник називає цей комікс репортажем, який вдалося реалізувати саме в такому форматі. Захаров по пам’яті зобразив те, що він бачив у застінках, зокрема тортури в’язнів, а письменник Сергій Мазуркевич переповів усе з його слів. Робота над коміксом почалася ще у Донецьку і продовжилася після переїзду Сергія до Києва.

«Кіборги»

Різні автори
Видавництво: «Вірні традиціям»
Рік: 2017—2021

Данило Лис. «Кіборги». Окремий том: ССО України. Перший відбір. 23.11.2015-05.12.2015, 2021

Важко уявити більш документальний комікс про війну, ніж ця серія. Вона створена громадською організацією «Вірні традиціям», яку заснували діючі військові, добровольці та активісти. У період з 2017 по 2021 рік опублікували більше десяти історій про бої за Донецький аеропорт і створення Сил спеціальних операцій. В основі кожної розповіді — свідчення ветеранів та очевидців.

Комікс «Кіборги» важливий передусім увагою до подій та їх учасників. Він працює на важливе завдання у подоланні безликості війни, розповідаючи персональні історії. Це зручний і доступний формат, щоб змалювати ситуацію, розкрити психологію персонажів. У коміксі збережені справжні позивні військових та йдеться про рішення, що вплинули на перебіг одних із найскладніших боїв російсько-української війни періоду 2014—2015 років.

«Полковник Стрелков. Герой вне времени»

Автор невідомий
Рік: 2014

Певно, найнесподіваніший комікс про війну присвячений Ігорю Гіркіну (він же полковник Стрєлков). Робота з’явилася ще влітку 2014 року на фан-сайті Стрєлкова, що нині закритий. Кілька стрипів дожили до наших часів.

Події починаються в Першу світову війну, де Стрєлков отримує поранення. Лікар відправляє його подорожувати часом, бо допомогти вже не можна. І так Стрєлков потрапляє в 1945-й до покоїв Гітлера й сам вбиває фюрера (бо як же, як не від руської руки, може померти головний ворог?). Наступною зупинкою стане 1954 рік, де Стрєлков утримує Хрущова від включення Криму до складу УРСР.

Друга частина коміксу вже про 2014-й, де Гіркін воює з «правосєками». Серед інших персонажів — оракул Кличко та трансвестит Яценюк. Третя і четверта частини розповідають про невдалі спроби українського уряду виконувати накази свого «американського повелителя» — Обами, в той час як шахтарі-ополченці звільняють донецькі міста.

Одне слово — крінж.

Silent Ruin

Рік: 2018

Brian David Johnson. Silent Ruin, 2018 рік

Це серія комікс-методичок для американських військовослужбовців від кіберінституту Військової академії США. Комікси моделюють ситуації, в яких кібератаки можуть вплинути на хід битви, маніпулювати людьми, підштовхуючи їх до видачі інформації, або ж банально перевести техніку ворога в режим friendly fire.

Про Україну згадують досить побіжно і лише раз, проте цікаво, як саме. У коміксі Silent Ruin змодельована ситуація злиття Румунії та Молдови, яке підтримує НАТО. Але це йде врозріз із планами росіян, тож вони наступають на Молдову з боку Одеської та Вінницької областей. За сюжетом у результаті кібератаки танкова група військ НАТО зазнає поразки, а російські танки беруть в облогу американське посольство в Кишиневі.

Звісно, цей комікс не напряму стосується російсько-української війни, але цікаво, що створений він був безпосередньо для військових.

«Пригоди Микитки»

Рік: 2018

Цей комікс випустила Луганська обласна державна адміністрація. У центрі історії — хлопчик із прифронтового села Луганської області, чиїх батьків захопили в полон бойовики. Микитку знайшли і взяли до себе солдати української армії. Комікс мав у простій формі пояснити луганським дітям причини війни, інтереси сторін конфлікту, навчити реагувати на знайдені набої та подібне. Наклад у 7 тисяч копій направили до бібліотек і закладів освіти області.

Українські військові тут схожі на Франка та Шевченка, а протистоїть їм група бойовиків на чолі з Ватніковим — колишнім охоронцем магазину, який вечорами п’є горілку під портретом Путіна. Спілкуються всі виключно українською. Російські ЗМІ навіть показували це видання в новинах, коли знайшли комікс в бібліотеках окупованого Сєвєродонецька.

Також цього року з’явився сайт, де можна придбати електронну версію мальопису, послухати патріотичних пісень або почитати коментарі Миколи Азарова про «мерзость, которая уже не удивляет».

«На великій землі» та «Звуки миру»

Видавництво: «Видавництво»
Рік: 2022

Світлана Тараторіна, Сергій Чудаков. «Звуки миру», 2021

Серія соціальних коміксів була створена в рамках Програми розвитку ООН в Україні. Два з чотирьох випусків розповідають про наслідки війни. Так, у коміксі «На великій землі» йдеться про проблеми реінтеграції, з якими стикаються екскомбатанти АТО/ООС, коли повертаються до мирного життя. «Звуки миру» — про будні молоді у прифронтових містах, де доводиться адаптуватися до нових умов.

Inker

Різні автори
Видавництво: Inker
Рік: 2022

Володимир Кузнєцов, Людміла Самусь. «Я боротимусь за тебе», 2022 рік, «Тітка Суп», 2022 рік

До повномасштабного вторгнення онлайн-журнал Inker, що виходить за підтримки Європейського фонду за демократію (EED), публікував соціальні комікси російською. З 24 лютого він переключився на висвітлення війни українською. У співпраці з UA Comix вийшло вже три випуски, які містять 12 історій про сьогоднішніх героїв: військових, лікарів, волонтерів. Написані комікси на основі реальних історій, тож персонажі тут живі, сюжети цільні, а деталі реалістичні. Найбільше уваги приділяють Маріуполю.

Political Power. Volodymyr Zelensky

Автор: Майкл Фізелл
Художник: Пабло Мартінес
Видавництво: Tidalwave Production
Рік: 2022

Michael Frizell, Pablo Martinena. "Political Power. Volodymyr Zelensky", 2022

Це коротка біографія Володимира Зеленського, тож у центрі сюжету — його шлях до президентства, а також історія його сім’ї. Видавництво Tidalwave, яке створило комікс, спеціалізується на графічних біографіях — подібних зробили вже понад двісті. Тому можна вважати, що є сформована американська аудиторія для такого формату розповідей.

Комікс також показує, як розвивалися відносини України і США в останні роки, пояснює, чому Зеленський не може бути нацистом, і, по суті, описує втілення американської мрії.

«Привид Києва»

Автор: Мацуда Джюко
Видавництво: «Ранок»
Рік: 2022

Мацуда Джюко. «Привид Києва», 2022 рік

Привид Києва, або загадковий пілот МіГ-29, — один із перших сильних міфів повномасштабної війни. Події коміксу відбуваються 25 лютого, коли Привид один за одним знищував російські літаки біля Києва. Це простий, але яскравий артефакт війни.

PEREMOHA: Victory for Ukraine

Автори: Олександр Корешков, Катерина Кошелева, Ігор Курилін, Богдана Вітковська, Назар Понік, Кирило Малов, Денис Фадєєв, В’ячеслав Бугайов, Олександр Філіпович, Едуард Ахрамович
Видавництво: Tokyopop
Рік: 2022

Ігор Курилін, Денис Фадєєв, В'ячеслав Бугайов. Zmiinuy Island 13, 2022 рік. Олександр Корешков, Динис Фадєєв. The Ghost of Kyiv, 2022 рік

Наприкінці серпня в американському видавництві Tokyopop вийшла збірка коміксів українських авторів PEREMOHA: Victory for Ukraine. Серед них багато художників, які створюють приблизно дві третини друкованих коміксів в Україні. У видавництві розповідають, що всі комікси створені ще в перші тижні повномасштабного вторгнення. Tokyopop також опублікувало англомовне інтерв’ю з кожним автором, розпитало про війну та художню практику. Поміж коміксів є історії про Привида Києва, конотопських відьом, оборону Зміїного острова, буксуючі танки, трактори і багато іншого.

Strapazin #148

Збірка українських авторів
Видавництво: Strapazin
Рік: 2022

Анна Іваненко та Женя Полосіна. "Das Leben Planen — Im Krieg", 2022 рік. Данил Штангеєв, Борис Філоненко. "Spacetime in Rubizhne", 2022 рік. Юлія Тверітіна. "Der Vogel", 2022 рік

Strapazin — це швейцарський культовий журнал альтернативних коміксів. Випуск № 148 вийшов під лаконічною назвою Ukraine, а серед його авторів — українські інді-коміксисти та ілюстратори.

Історії розповідають про біженців і про те, що відчувають люди, які лишилися дому.

Comics for Ukraine: Sunflower Seeds

Збірка різних авторів
Краудфандинг
Рік: 2022

Ще одна збірка, присвячена Україні, має вийти орієнтовно в листопаді. Вона міститиме кілька десятків коміксів від приблизно тридцяти відомих авторів та художників зі США. Українських авторів у списку немає. Історії не будуть зосереджені лише на війні, але кошти, зібрані під час краудфандингу, та прибуток від продажів обіцяють направити на допомогу українським біженцям.


Зображення надані видавництвами

Нове та Найкраще

654

583

607
936

Більше матеріалів