Журі Прітцкерівської премії, найпрестижнішої нагороди в архітектурі, оголосило переможця

Лауреатом Прітцкерівської премії, найпрестижнішої нагороди в галузі архітектури, cтав дует Анни Лакатон і Жан-Філіппа Вассаля. Лакатон — заступниця професора архітектури та дизайну Швейцарського федерального технологічного інституту в Цюриху і запрошена професорка Мадридського політехнічного університету. Вассаль — заступник професора в Берлінському університеті.

Лакатон і Вассаль реалізували свій перший спільний проєкт у Нігері — це була солом’яна хижа, яка простояла два роки, не руйнуючись від вітру і опадів. У 1987-му в Парижі вони заснували архітектурне бюро Lacaton & Vassal. Понад три десятиліття архітектори проєктували приватне і соціальне житло, культурні установи і громадські простори. На сайті премії сказано, що архітектура дуету відображає соціальну позицію його учасників: Вассаль і Лакатон віддають перевагу великим відкритим просторам, вільним для доступу, побудованим з економічних і екологічних матеріалів. У 2019 році дует отримав премію Міса ван дер Рое, головну архітектурну нагороду в Європі, за трансформацію будівлі в Бордо.

Transformation of G, H, I Buildings 1_pritzker_lacaton_vassal
Трансформація соціального житла в Бордо, 2017 рік. Фото: Philippe Ruault
École Nationale Supérieure d’Architecture de Nantes 2_pritzker_lacaton_vassal
Школа архітектури в Нанті. Фото: Philippe Ruault
FRAC Nord-Pas de Calais 1_pritzker_lacaton_vassal
Музей FRAC Nord-Pas de Calais у Дюнкерку, 2015 рік. Фото: Philippe Ruault
FRAC Nord-Pas de Calais 3_pritzker_lacaton_vassal
Музей FRAC Nord-Pas de Calais у Дюнкерку. Фото: Philippe Ruault
Latapie House 3_0_pritzker_lacaton_vassal
Житловий будинок Лятапі. Фото: Philippe Ruault
Latapie House 4_pritzker_lacaton_vassal
Житловий будинок Лятапі. Фото: Philippe Ruault
Palais de Tokyo 3_pritzker_lacaton_vassal
Палац Токіо в Парижі. Фото: Philippe Ruault
Residential and Office Building 1_pritzker_lacaton_vassal
Офісно-житлова будівля в Женеві. Фото: Philippe Ruault
Transformation of G, H, I Buildings 2_pritzker_lacaton_vassal
До модерністської багатоповерхівки кінця 1960-х архітектори додали префабриковані модулі завглибшки 3,8 метра, тим самим розширивши площу квартир. Планування нового простору мешканці могли робити самі. Фото: Philippe Ruault

Прітцкерівська премія вважається найвідомішою нагородою в галузі архітектури, її називають аналогом Нобелівської премії. Прітцкерівську премію вручають архітекторам, які нині живуть, за значний внесок у проєктування і будівництво споруд.

Премію заснувала родина Прітцкер, яка володіє мережею готелів Hyatt. З 1979-го нагороду вручають щороку, розмір грошового призу становить $100 тисяч. Засновником династії Прітцкер був Микола Прітцкер, який іммігрував до Чикаго з Києва. Премію заснував його онук Джей Прітцкер. Першим лауреатом став Філіп Джонсон.


Фото: Laurent Chalet, Pritzker prize

Нове та Найкраще

6 162

645

575
917
Більше матеріалів