Вони наступають: Історії про війну Алевтини Кахідзе
Українська феміністська мисткиня із грузинським корінням. Співзасновниця приватної резиденції для міжнародних художників та художниць у селі Музичі. Навчалася у Нідерландах в Академії імені Яна ван Ейка.
— У кожного різна динаміка переживання горя та реакції на війну. Коли 2019-го померла моя мама, я взагалі не плакала. Але я плакала п’ять років її окупаційного життя.
Вона працювала вихователькою у дитячому садку. Там один хлопчик почав називати її «Клубніка Андріївна», а я це прізвисько зробила псевдонімом, під яким переповідала мамині історії війни з окупованої Жданівки. У 2014 році вони були багатьом незрозумілі. Сьогодні все, що переживала вона, розуміють і проживають кожні українка та українець. Наприклад, у мене є малюнок про те, як десь у них там загриміло і всі одразу побігли по підвалах. Виявилося, що це просто грім.
Якщо тоді рішення моєї мами — залишатися у Жданівці — викликало питання, то тепер багато хто усвідомив, що це таке — відчуття дому, який не хочеш та не можеш покинути і втратити незважаючи ні на що. Історії Клубніки Андріївни змінили ставлення багатьох українців до Донбасу. Ті, хто там ніколи не був, дякували мені за те, що я цією розповіддю «населила» його, зробила живим.
Тепер багато хто усвідомив, що це таке — відчуття дому, який не хочеш та не можеш покинути.
Зараз я у Косові на бієнале Manifesta 14. Але, як і всі українці, постійно перебуваю в нашому інфопросторі. На бієнале я представляю свою роботу на тему інвазій — російського вторгнення та у світі рослин. У графічній новелі я розповідаю про людину, яка страждає від вторгнення, тобто свою історію, і доношу це через протистояння у світі рослин також.
Існує кілька гіпотез про те, що саме людина, вторгнувшись у рослинний світ і перетягнувши рослини з одного континенту на інші, створила підстави для інвазій. Так сталося з рослиною milkweed, яку у нас називають «ваточник». Тут немає його природних ворогів — метеликів монархів, гусінь яких поїдає листя цього виду. Тож ваточник в Україні «наступає» на наші місцеві рослини. Це дуже символічне лихо для країни.
У своїй роботі я знаходжу рішення, як здобути перемогу. Виявляється, що корінне населення батьківщини ваточника, Північної Америки, вживало його молоде листя в їжу. У цьому є певний символізм — поглинути свого ворога й забрати його силу, поки він не поглинув нас.
У 2014 році я вже була учасницею петербурзької Manifesta 10. Тоді вона опинилася під загрозою зриву через бойкоти у зв’язку з політичною ситуацією в Україні. Досі чую від друзів, що з мого боку було помилкою брати участь у бієнале. Тим більше, як показує сьогоднішня ситуація, на росіян вона ніяк суттєво не вплинула.
Зараз в Україні є різні позиції щодо російської культури, в тому числі й Cancel Russian Culture. На мою думку, перш ніж російську культуру скасувати, все ж таки треба на неї ще раз подивитися та проаналізувати.
Наприклад, є історія українського художника Казимира Малевича. Народився у Києві, який тоді був у складі Російської імперії, навчався у Київській рисувальній школі М. І. Мурашка. Пізніше викладав у Київській академії, проводив у Києві персональні виставки. Якщо побудувати подієвий ланцюжок, то це не апропріація з боку українців, яку нам можуть закидати, а факти.
Знаєте, що думав сам Казимир про себе? В одному з листів художнику Левові Крамаренку він писав: «Не хочу бути українцем. Що це за підла нація?..» Якщо ти не хочеш бути кимось, отже, ти ідентифікуєш себе із цим. А причиною такого гнівного листа стала буденна ситуація, пов’язана з роботами Малевича, які він залишив у Києві та які йому мали передати до Москви, але затягнули з цим.
Знаєте, що думав сам Казимир Малевич про себе? В одному з листів він писав: «Не хочу бути українцем. Що це за підла нація?..»
Говорячи про російську культуру сьогодні, я маю на увазі російських інтелектуалів. Це люди, які зазвичай наділені впливом. Тому виникає логічне питання: чи взагалі існують у Росії інтелектуали, якщо вони ніяк не проявляють себе у питанні російсько-української війни і не впливають на свою аудиторію?
Дуже багато моїх російських колег-художників втратили можливість показувати свої роботи в сучасній Росії. З 2014-го вони не могли відкрито говорити зі своїми співвітчизниками про війну з Україною. Тож вони показували свої роботи на Заході та втратили зв’язок із аудиторією вдома. Коли почалося повномасштабне вторгнення, у них не було ані платформи, ані навички спілкування зі своїми співгромадянами. Що вони зробили? Побігли звідти. Або мовчать, як і раніше.
У березні 2022 року вийшов так званий «Закон про фейки» щодо дій Збройних сил РФ. Але перший реальний вирок винесли у липні — російському депутатові Олексію Горінову, який на одному з засідань ради назвав війну війною. Пам’ятаю, що ще у травні берлінські куратори розповідали, наскільки цей закон небезпечний для моїх російських колег-художників, переживали, що «їх же садять».
Своїх російських колег я вважаю трудовими мігрантами, з чим вони не погоджуються, бо самі себе вважають біженцями. Інші російські художники називають себе дисидентами. Але для мене дисидентство — це максимально відкрита форма протесту проти офіційного режиму, а не просто вдома на кухні сидіти та бути проти. Зокрема, художниця Марія Альохіна, яка провела два роки в тюрмі за панк-молебен «Богородице, Путіна прожени» у московському храмі, безперечно, дисидентка.
Для мене дисидентство — це максимально відкрита форма протесту проти офіційного режиму, а не просто вдома на кухні сидіти та бути проти.
Я продовжую підтримувати зв’язок із деякими своїми колегами з Росії, але це не дуже публічні люди. Так, один з них — художник із Пітера, якого з лютого вже двічі затримували за протести та відправляли до СІЗО.
Узагалі, говорячи про бездіяльність росіян та їхній страх опинитися у в’язниці, можна пригадати історію Майдану. Коли нас «пакували», ми теж боялися, у нас теж були діти, батьки, близькі, й ми не знали, що з нами буде далі. Ми і не могли знати, що після 20 лютого буде амністія і припиниться переслідування всіх учасників Майдану. Також і росіяни не знають, чи просидять вони ті 15 років, якщо отримають, тому не мовчати й діяти є питанням вибору.
Але ми не можемо і не повинні зважати на росіян — це на їхніх співгромадян спрямовано всю зброю, якою нам допомагають країни-союзники, і це їхні люди повертаються додому з відірваними руками та ногами або в цинкових трунах. У кожного зараз з’явилася можливість робити те, що він вважає за потрібне. Треба просто подорослішати, адже знаходити та приймати рішення — справа дорослих, а скаржитися — справа дітей.
Європейці теж нас не розуміють, вони не можуть відчути ступінь огиди людини, яка почула акцент російського військового у своєму окупованому місті чи селі, тому тепер не в змозі читати книгу чи слухати музику російською мовою. Ми опинилися в ситуації, де виявили себе не зовсім тими, ким були в мирному житті. Це відбувається на якомусь тваринному рівні, де емоційний інтелект вимикається.
Нині час кризи ідентичності. Наприклад, питання, чи може жінка взяти зброю і піти на передову, стоїть дуже предметно. Дві мої подруги — одна журналістка, інша правозахисниця у справі Майдану — зараз у ЗСУ. Я думаю про них щодня.
Питання, чи може жінка взяти зброю і піти на передову, стоїть дуже предметно.
За 20 років своєї творчої роботи я висвітлила всі питання на тему фемінізму, які тільки могла: зовнішність, розподіл обов’язків, репродуктивне насильство та право вибору. Мені важко дався особистий шлях до прийняття дорослих рішень, і для мене фемінізм є рефлексією високого рівня та зрілості.
Гадаю, що феміністський погляд дуже важливий у російсько-українській війні. У ситуаціях, де чоловік однозначно сильніший, жінці важливо і потрібно захистити свої межі та досягти повної незалежності й сепарації.
У певних феміністичних колах існує думка, що будь-яка війна — це така чоловіча забава, а її причини — в токсичній маскулінності. На мій погляд, тут трохи плутають поняття війни як чоловічої гри та визвольної війни, де від окупації страждають усі, і жінки і чоловіки. Хоча частково російська агресія пов’язана із токсичною маскулінністю. Інакше чому у Раді безпеки майже всі чоловіки? Смішно, що Путін порівнює себе з Петром І. Як помітив письменник Андрій Бондар, якщо поглянути на історію без гендерних стереотипів, то він швидше як Катерина ІІ — збирає землі.