Лія і Андрій Достлєви закінчили проєкт, який тривав 5 років: увесь цей час вони лизали соляну лампу

Художники Лія та Андрій Достлєви закінчили проект, який тривав 240 тижнів. Для нього вони облизували соляну лампу у формі танка, куплену в Бахмуті Донецької області. «Ми подумали: це рана, залишена війною. Що роблять із ранами? Їх зализують. Сіль — дуже підходящий для цього матеріал. Ми вирішили потроху злизати лампу», — розповів Андрій Достлєв Bird in Flight у 2019 році. Протягом 5 років художники раз на тиждень робили знімок лампи і ділилися ним у соціальних мережах.

Читайте також: Зализуючи рани: Як зменшити травму війни

У своєму фейсбуці 11 липня Андрій Достлєв написав — багато хто за 5 років міг повірити в те, що до кінця проєкту завершиться і війна на Донбасі: «[Але змін] немає. Війна триває, люди все ще живуть у вигнанні або страждають в окупації в Донецьку, Луганську і Криму».

У 2017 році Лія Достлєва і фотографка Юлія По створили інсталяцію «Пляж», що цілком складається з каменів, які були привезені з Криму. Обидві художниці родом з територій, окупованих сьогодні Росією, — з Криму та Донбасу. Їхня робота — це історії українців із різних міст і навіть країн, яких об’єднує втрата півострова.


Фото: Лія та Андрій Достлєви

Нове та Найкраще

5 981

546

535
860
Більше матеріалів