Герой подкасту The New York Times видавав себе за бойовика ІГІЛ. Виявилося, що він жодного разу не був у Сирії

The New York Times проведе внутрішнє розслідування після того, як герой «Халіфату» (The Caliphate), популярного подкасту видання, виявився самозванцем. Про це повідомляє BBC. З’ясувалося, що терорист Абу Хузейфа, який зізнався ведучим у декількох убивствах, — це 25-річний канадець пакистанського походження Шехрозе Чодрі. Невідомо, чи був він коли-небудь у Сирії: в його канадському паспорті є тільки відмітка про відвідування Пакистану.

Шехрозе Чодрі

Минулої п’ятниці, 25 вересня, Чодрі заарештували і звинуватили у фальсифікації відомостей про терористичну діяльність. Ця стаття передбачає до п’яти років ув’язнення. Питання щодо достовірності розповіді бійця ІГІЛ виникли після того, як він дав інтерв’ю канадським і американським ЗМІ. З різними виданнями він поділився суперечливою інформацією: деяким журналістам у подробицях змалював страти, а іншим зізнався, що ніколи нікого не вбивав. Члени Консервативної партії в палаті громад Канади зажадали провести розслідування і з’ясувати, чому можливий убивця досі перебуває на волі.

Перший випуск подкасту «Халіфат» вийшов у 2018 році. У ньому журналісти Рукміні Каллімачі та Енді Міллс обговорювали з Абу Хузейфою структуру ІГІЛ. Того ж року подкаст був номінований на Пулітцерівську премію та отримав престижну нагороду Peabody Awards.

Нове та Найкраще

6 042

593

549
884
Більше матеріалів