Роман німецького письменника увійшов до десятки бестселерів через 80 років після видання книги

Роман «Пасажир», написаний німецьким автором Ульріхом Александром Бошвіцем, потрапив у Великій Британії до списку бестселерів, повідомляє ВВС. Книга оповідає про переслідування євреїв у Німеччині напередодні Другої світової війни. «Пасажир» був уперше опублікований у 1939 році, але залишився практично не поміченим читачами, і роман швидко зняли з друку.

На книгу звернули увагу у 2010-х роках після того, як племінниця Бошвіца розповіла про неї німецькому редактору Петеру Граффу. Він розшукав оригінальний машинописний текст роману в архіві Національної бібліотеки у Франкфурті та відредагував його. У процесі роботи Графф орієнтувався на інструкції, які знайшов у листах Бошвіца матері. Нове видання «Пасажира» вийшло в 2021 році.

Твір отримав масу позитивних відгуків, а тепер опинився у списку бестселерів серед художньої літератури за версією британської газети The Sunday Times. За тиждень у Великій Британії розійшлося майже 1,8 тисячі копій роману, що гарантувало йому десяте місце у списку бестселерів.

Бошвіц написав «Пасажира» через кілька тижнів після Кришталевої ночі — спалаху масового насильства щодо євреїв у Німеччині та Австрії в листопаді 1938 року. Твір розповідає історію бізнесмена єврейського походження Отто ван Зільберманна. Він та його дружина намагаються втекти від нацистських штурмовиків, і у спробі покинути Німеччину подружжя змушене пересідати з потяга на потяг.

Бошвіц, як і герой його роману, мав єврейське коріння. Письменник виїхав з Німеччини в 1935 році після прийняття антисемітських законів. У 1940-му Бошвіца депортували з Великої Британії до Австралії, де він якийсь час перебував у таборі для біженців. Коли два роки по тому письменник повертався до Англії, німецький підводний човен підірвав корабель, на якому він плив. Бошвіц загинув у віці 27 років, і його останній рукопис, імовірно, затонув разом із ним.

Нове та Найкраще

6 200

652

582
936
Більше матеріалів