США схвалили препарат адуканумаб — перші за 20 років ліки від хвороби Альцгеймера

Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) у США схвалило перші за 20 років нові ліки від хвороби Альцгеймера. Рішення було прийнято незважаючи на протести незалежного консультативного комітету FDA і деяких експертів, повідомляє The New York Times. Вони заявляли, що існує недостатньо доказів ефективності препарату.

Ліки призначені для уповільнення зниження пам’яті та розумової працездатності. Вони руйнують скупчення амілоїдних згустків у мозку, які й ушкоджують клітини. Розробкою препарату займалася компанія Biogen. У роздрібний продаж адуканумаб надійде під назвою Aduhelm.

FDA схвалило препарат у рамках особливої ​​прискореної програми, яку застосовували для ліків від деяких серйозних захворювань, наприклад онкологічних. Навесні 2019 року Biogen призупинила розробку адуканумаба, але через пів року оголосила, що все-таки виявила докази ефективності та продовжить створення препарату. FDA схвалило адуканумаб за умови, що Biogen проведе додаткові випробування, і попередило, що може відкликати засіб із ринку, якщо його ефективність не буде доведена.

На сьогоднішній день не існує препаратів, здатних призупинити розвиток хвороби Альцгеймера, проте є ліки, які можуть уповільнити розвиток захворювання на ранній стадії.


Фото: Saul Loeb / AFP

Нове та Найкраще

6 141

634

570
909
Більше матеріалів