Суд заборонив демонтувати павільйон «Квіти України». Забудовника звинуватили у порушенні авторських прав

Шевченківський районний суд Києва заборонив проводити демонтаж будівлі «Квіти України», розташованої на вулиці Січових Стрільців, 49. Підставою для накладення заборони послужило те, що забудовник порушив авторські права архітектора Миколи Левчука, за проєктом якого в 1985 році був зведений павільйон.

Юридична компанія Axon Partners, яка представляє інтереси Левчука, планує найближчим часом подати позов із вимогою, щоб забудовник зберіг первісний архітектурний проєкт. Оскільки вже почався демонтаж будівлі, юристи попросили суд заборонити проведення робіт на час розгляду справи. У Axon Partners стверджують, що це перший випадок в історії українського містобудування, коли суд призупинив демонтаж через порушення авторських прав архітектора.

Представники Левчука також будуть наполягати на виплаті компенсації через часткове знесення будівлі. «Це нешвидкий процес. Але поки суд розглядатиме справу, „Квіти України“ у відносній безпеці, оскільки буде діяти заборона на здійснення реконструкції», — відзначили в Axon Partners.

Відповідно до закону про авторське право, архітектор може вимагати збереження цілісності споруди, яка створена за його проєктом. Він також має право протидіяти будь-якому посяганню на будівлю, здатному завдати шкоди честі та професійній репутації.

12 липня забудовник почав демонтаж фасаду павільйону «Квіти України». Власники планують провести реконструкцію і перетворити історичну будівлю на офісний центр із підземним паркінгом. Забудовник повинен був узгодити з Левчуком проєкт реконструкції перед тим, як починати демонтаж, але не зробив цього.

Того ж дня активісти і місцеві жителі повалили паркан і проникли на територію будівництва, заблокувавши знесення. 13 липня суд наклав арешт на будівлю, який забороняє будівельні роботи та демонтаж. За словами депутата Дмитра Гуріна, арешт накладено в рамках справи про самоправство за заявою одного з активістів.

«Квіти України» — це навчально-методичний павільйон, який служив майданчиком для експериментальної флористики і поширення рослин. Будівля перейшла у приватну власність і втратила свою функцію, а тепер потрапила під загрозу повного знищення. 9 червня навколо павільйону з’явився будівельний паркан. Через два тижні забудовник зрізав виноград, який останні 30 років покривав фасад і підкреслював унікальну модерністську форму будівлі.

Нове та Найкраще

6 163

645

575
917
Більше матеріалів