Неграмотна індійська поетеса винайшла алфавіт для запису власних творів

65-річна Заріфа Джан придумала зрозумілий тільки їй самій алфавіт, яким вона записує власні вірші. Поезію жінка складає після того, як впала у транс. Отямившись, вона відчула себе зовсім іншою людиною і відтоді почала створювати поетичні рядки мовою кашмір, яку останніми десятиліттями використовують усе менше. За словами самої Заріфи, до цього випадку вона ніколи не чула віршів. Головні теми творчості жінки — кохання, туга і втрата.

Через невміння писати Заріфа забувала більшість віршів, які спадали їй на думку. Вражені талантом матері, діти поетеси намагалися допомогти їй із записуванням, однак через незнання кашмірської мови їм це не вдалося. Тоді Заріфа спробувала малювати власні вірші — через те, що раніше вона ніколи не користувалася ручкою і папером, усі її малюнки були схожі на нерівні кола. Поступово жінка розробила із цих кіл систему символів, кожен із яких позначає певне слово: таким чином вона уже записала понад 300 поезій. Родина Заріфи планує надрукувати збірку її творів у двох варіантах — у зашифрованому вигляді й у транслітерації.

Водночас деякі скептики сумніваються, що Заріфа дійсно зашифровує поезію у нерівних колах. Вони вважають, що жінка просто декламує свої вірші напам’ять, прикидаючись, що читає з аркушів.

Нове та Найкраще

6 258

686

597
957
Більше матеріалів